Politie Amsterdam-Amstelland



Nieuwe arrestaties in asbestzaak / Amsterdam (18/04/07)

Dinsdag 17 april hebben rechercheurs van Bureau Milieucriminaliteit van de dienst Regionale Recherche van de politie Amsterdam-Amstelland nog eens drie verdachten aangehouden in het onderzoek naar illegale praktijken bij bouwwerkzaamheden. De drie mannen (54, 30 en 28 jaar), werkzaam bij de verdachte bedrijven, wordt lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste gelegd. Een van hen wordt tevens verdacht van het in de lucht brengen van gevaarlijke stoffen. Het onderzoek is in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Hieronder het persbericht dat eerder in deze zaak is uitgebracht:

Zes arrestaties door Bureau Milieucriminaliteit / Amsterdam Woensdagochtend 11 april hebben rechercheurs van het bureau Milieucriminaliteit van de dienst Regionale Recherche van de politie Amsterdam-Amstelland in samenwerking met een aantal diensten, zoals de arbeidsinspectie, invallen gedaan in diverse woningen en in de kantoren van een Holding en een Vastgoed B.V. Behalve vier medewerkers van deze vastgoedbedrijven zijn ook twee ambtenaren van de afdelingen Bouw en Woningtoezicht van twee stadsdelen, aangehouden.

De vastgoedbedrijven worden verdacht zich als een criminele organisatie te gedragen. Zij hebben zich in de afgelopen jaren bezig gehouden met het splitsen van appartementen van ten minste tweehonderd panden in Amsterdam. Het onderzoek richtte zich op het stelselmatig ontduiken c.q. misbruik van de regelgeving rond sloop- en bouwvergunningen. Hierbij werd ondersteuning verleend door enkele ambtenaren.

De organisatie wordt ervan verdacht stelselmatig opzettelijk te hebben verzuimd om bij bouwwerkzaamheden vrijgekomen asbest op de wettelijk voorgeschreven wijze te verwijderen. Daardoor is de volksgezondheid ernstig in gevaar gebracht.

Het Regionale Milieuteam van de Dienst Regionale Recherche is vorige week gestart met een Bel Misdaad Anoniem campagne rond het illegaal vervoer van vervuilde grond en stoffen zoals asbest. Deze actie richt zich met name op de chauffeurs, die niet worden gezien als verdachte, maar als potentiële slachtoffers van deze praktijken. Het onderzoek is in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Man aangehouden na bedreiging en wildplassen / Sint Antoniebreestraat (18/04/07)

Dinsdagavond 17 april rond halfzeven is een 21-jarige man aangehouden nadat hij een vrouw had bedreigd. De vrouw zag de man wildplassen in de Sint Antoniebreestraat en sprak hem daarop aan. De man was hier echter niet van gediend en begon de vrouw te bedreigen en te duwen. Omstanders wisten te voorkomen dat het geheel uit de hand liep en waarschuwden de politie. Die hield de man aan en hij is in verzekering gesteld. De recherche van Bureau IJtunnel onderzoekt de zaak. Bromfietsdief (17) aangehouden / Willem de Zwijgerlaan (18/04/07)

Dinsdag 17 april om acht uur âs avonds is een 17-jarige verdachte aangehouden nadat getuigen meldden dat de jongen een bromfiets zou hebben gestolen. Ter plaatse gekomen agenten zagen hem met de bromfiets lopen en wilden tot aanhouding over gaan. De verdachte verzette zich echter behoorlijk tegen zijn aanhouding. Eén agent raakte lichtgewond aan zijn arm.

Rond acht uur kreeg de politie de melding dat een groepje jongeren, met behulp van een tang, een bromfiets aan het stelen was op de Charlotte de Bourbonstraat. Agenten gingen ter plaatse en zagen daar inderdaad een groep jongeren lopen met een bromfiets. De agenten spraken de jongen aan die in het bezit was van de bromfiets. Hij wilde echter weglopen, waarop de agenten hem tegenhielden en de verdachte zich begon te verzetten. Ook bedreigde de jongen de agenten, waarop hij werd aangehouden. De recherche van wijkteam Admiraal de Ruijterweg onderzoekt de zaak.
Verwarde vrouw dreigt van balkon te springen / Delistraat (18/04/07)

Woensdagochtend 18 april 2007 rond 06.00 uur rukten politie en brandweer uit naar een woning in de Delistraat. Een 26-jarige vrouw dreigde van een balkon te springen en zichzelf met een mes wat aan te doen. Onderhandelaars van de politie trachtten de vrouw op andere gedachten te brengen. Uiteindelijk wisten leden van een arrestatieteam haar te overmeesteren. De verwarde vrouw is overgebracht naar de Spoedeisende Psychiatrische Opvangruimte.