Port of Rotterdam

Kranen voor meer capaciteit

18-04-2007

Afgelopen weekeinde arriveerde de "Zhen Hua 5" uit Shanghai in de Rotterdamse haven om 12 containerstapelkranen af te leveren voor de in aanbouw zijnde ECT Euromax Terminal.

Deze terminal met in de eerste fase een capaciteit van 2,3 miljoen TEU (containereenheden van 20 voet), komt volgend jaar in bedrijf. Hierdoor neemt de Rotterdamse containercapaciteit met circa twintig procent toe.

De kranen, Automated Rail Mounted Gantry Cranes (ARMG's), rijden op railbanen en tillen de containers in en uit een deel van het opslaggebied voor containers (stack).

Aan de waterzijde zorgen automatische voertuigen voor de aan- en afvoer van/naar de schepen. Aan de landzijde transporteren vrachtwagens de containers van/naar de verzenders en ontvangers. Daar tussendoor, in de rustige uren, kunnen de ARMG's hun deel van de voorraad op de meest efficiënte manier ordenen.

Al deze bewegingen worden vanaf een controlecentrum volautomatisch geregeld. In de eerste fase bestaat de uitrusting van terminal uit 58 ARMG's (28 arriveerden al eerder) en o.a. 16 kadekranen, 2 railkranen en 96 automatische voertuigen.

© Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Voor meer informatie over dit onderwerp, zie ook:

Euromax website