Gemeente Rotterdam

Nr. 67
18 april 2007

Embargo tot 18 april 16.00 uur!

Werklozen aan het werk, aannemers in de prijzen
Heijmans Wegenbouw wint 5%-Award

Bij de tweede lustrumviering van de 5%-regeling heeft Heijmans Wegenbouw de 5%-Award gewonnen. De jury had eervolle vermeldingen voor MAES-water BV uit Rotterdam, VTN Verkeers- & Besturingstechniek BV uit Wateringen en Euromax Terminal CV uit Rotterdam. Aan de heer H.M. (Henri) Winkelman is een speciale prijs toegekend vanwege zijn bijzondere verdienste voor de 5%-regeling. Hij heeft zich ingezet voor de totstandkoming van de regeling en de promotie binnen de aannemerswereld.

De 5%-regeling houdt in dat bij gemeentelijke aanbestedingen van meer dan 225.000 euro de (hoofd)aannemer de verplichting aangaat 5% van de aanneemsom te besteden aan loon voor langdurig werklozen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanleg van nieuwe tram- en metrolijnen, het onderhoud van stations, nieuwbouw en renovatie van scholen, en onderhoud en aanleg van kaden, bruggen en haventerreinen.

1.500 mensen aan het werk
De 5%-Regeling Additioneel Bestek levert al tien jaar een positieve bijdrage aan de werkgelegenheid in Rotterdam. Sinds de regeling in 1996 door de gemeenteraad van Rotterdam is ingesteld hebben veel steden, waaronder Den Haag en Utrecht, het initiatief overgenomen. In Rotterdam waren vorig jaar circa 280 mensen via de regeling aan het werk. Door de betrokken aannemers is in totaal circa 4,5 miljoen euro betaald aan salariskosten. De afgelopen twee jaar is ruim 7,5 miljoen euro ingezet door de aannemers. Dit resultaat ligt ver boven het gemiddelde van de voorgaande jaren. Vanaf 1996 hebben inmiddels ruim vijftienhonderd mensen gewerkt en is circa 21,5 miljoen euro loon uitbetaald.

Wegens succes uitgebreid
De regeling richtte zich voorheen alleen op gemeentelijke aanbestedingen in de bouwnijverheid, infrastructuur en groenvoorziening. Wegens het succes in deze sectoren heeft het college begin 2007 besloten de regeling uit te breiden naar andere sectoren. Het gaat hierbij in eerste instantie om opdrachten in de schoonmaak, catering en de beveiliging via het Inkoop Service Bureau Rotterdam. Daarnaast zijn ook de doelgroepen uitgebreid en wordt de regeling ingezet om jongeren aan leer-werkbaan te helpen.

DAAD
Bij de 5%-Regeling Additioneel Bestek zijn verschillende partijen betrokken: de gemeente Rotterdam, Bouwend Rijnmond, FNV Bouw, Samenwerkingsverband Zuid-Holland Bouw, Samenwerkingsverband Praktijkopleidingen grond-, water en wegenbouw, en Rijnmond Bouw. De uitvoering van de 5%-regeling is bij het werkgeversservicepunt DAAD neergelegd.

noot voor de redactie/