European Union



IP/07/513

Brussel, 18 april 2007

Concentraties: de Commissie keurt de voorgenomen verwerving door S&B van een belang van 50% in Cebo goed

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgenomen verwerving door S&B (Griekenland) van 50% van de aandelen in Cebo (Nederland), die momenteel eigendom zijn van Cementbouw (Nederland), goedgekeurd. De overige 50% van de aandelen in Cebo zijn in bezit van Halliburton (VS). Na onderzoek is de Commissie tot de conclusie gekomen dat de transactie de mededinging in de Europese Economische Ruimte (EER) of een aanzienlijk deel daarvan niet significant zal belemmeren.

S&B Industrial Minerals S.A. (S&B) is actief op het gebied van de ontginning van mineralen, met name bentoniet, perliet en bauxiet. S&B verkoopt ruwe bentoniet aan ijzer- en staalproducenten en aan industriële verwerkers van van bentoniet afgeleide producten.

Halliburton Affiliates LLC (Halliburton) verricht technische diensten en diensten op het gebied van bouw en energie aan de olie- en gassector. De onderneming brengt tevens kleine hoeveelheden bentoniet voor industriële toepassingen in Europa op de markt.

CEBO International B.V (Cebo) houdt zich bezig met de verwerking van verschillende mineralen, met inbegrip van bentoniet, voor een aantal industriële doeleinden, zoals de productie van boorgruis op olie- en waterbasis en bentonietproducten die gebruikt worden voor ondergrondse civiele techniek en milieutechniek.

Na de voorgenomen transactie zal Cebo, dat aanvankelijk gemeenschappelijk eigendom was van Cementbouw Bindmiddelen & Logistiek B.V. en Halliburton, onder gezamenlijke zeggenschap komen te staan van S&B en Halliburton.

Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat de voorgenomen transactie tot horizontale overlappingen zal leiden, in hoofdzaak met betrekking tot bentonietproducten die gebruikt worden bij ondergrondse civiele techniek en milieutechniek, en in zeer beperkte mate met betrekking tot enkele andere toepassingen (kattenbakvulling, papierindustrie en diervoeding). Gezien de aanwezigheid van S&B in de upstream markt voor de ontginning van ruwe bentoniet zal de transactie tevens tot verticale betrekkingen leiden met de downstream bentonietactiviteiten van Cebo.

Het onderzoek van de Commissie heeft evenwel aangetoond dat de transactie op geen van de markten waarop de activiteiten van de partijen elkaar overlappen of tot verticale betrekkingen leiden, een verstoring van de mededinging tot gevolg zullen hebben doordat de gezamenlijke marktaandelen na de transactie klein zullen zijn en er op de betrokken markten andere sterke concurrenten aanwezig zijn. Meer informatie over deze zaak is beschikbaar op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m91.html#m_45 62