Ministerie van Defensie

18-04-2007 18:59

CDS BERLIJN REDELIJK TEVREDEN OVER MISSIE URUZGAN

âWe zijn overtuigd van onze âheartsâ en âmindsâ aanpak. De resultaten tot nu toe stemmen niet ontevreden. Al moeten we realistische blijven en kunnen er altijd zaken beter. In samenwerking met onze partners gaan we door om Afghanistan verder te brengen. De bevolking reageert positief op onze aanwezigheid. Dat is ook precies de intentie van de International Security Assistance Force.â De commandant der strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, zei dat vanmiddag tijdens een persbijeenkomst in het Defensie Operatiecentrum in Den Haag. Centraal daarin stonden de jongste ontwikkelingen rond de Task Force Uruzgan.

Het Nederlandse contingent heeft de afgelopen periode met verschillende aanslagen met Improvised Explosive Devices te maken gehad. Daarbij vielen gewonden. Als meest tragische incident noemde Berlijn het ongeluk met sergeant 1 Donkers. Hij overleed na een ongeluk met een Patria-pantservoertuig.

Berlijn bracht de drie belangrijkste pijlers in herinneringen, op basis waarvan de International Security Assistance Force werkt. Dat zijn âdiplomacyâ, âdevelopmentâ en âdefenceâ. Vooral het eerste aspect geniet veel aandacht van de regering Karzai.
Als onderdeel van âdevelopmentâ hebben de nodige positieve ontwikkelingen plaatsgehad. Zoals de Nederlandse hulp bij de watersnood in Uruzgan. Verder verdrievoudigde het aantal projecten in het licht van de civiel militaire samenwerking (CIMIC) tot 85. In totaal zijn er in coöperatie met Ontwikkelingssamenwerking meer dan 400 plannen onderkend en afgerond. Ook op het vlak van onderwijs en gezondheidszorg sprak Berlijn van gunstige ontwikkelingen. âNederland helpt bij het intensiveren van veel projecten.â

De generaal wees erop dat de verantwoordelijkheid voor het bestrijden van de papaverteelt in Uruzgan bij de Afghaanse overheid berust. âEr wordt verdelgd, maar er moeten ook alternatieven worden geboden. Over dat onderwerp spreekt Nederland met de Afghaanse overheid. Daarbij wordt bijvoorbeeld gesteld dat kleine pachters moeten worden ontzien en slechts in een klein gebied verdelgd gaat worden.â

Sprekend over het onderwerp âdefenceâ, verklaarde Berlijn dat de Taliban nog steeds aanwezig is. Deze Opposing Military Force (OMF) deelt speldenprikken uit in de vorm van onder meer aanvallen op controlepunten, aldus de CDS.
Verder hebben circa zevenhonderd man Auxilary Police een opleiding achter de rug. Ook gaat het de goede kant op met de ontwikkelingen binnen de Afghan National Police (ANA). âDeze functionarissen zijn echter nog klein in aantal en worden slecht uitbetaald."

In totaal heeft de Task Force Uruzgan 26 elementen in kaart gebracht. De belangrijkste zijn overheidsbestuur, structurele basisvoorzieningen en de ontwikkeling van de lokale economie. De bevindingen van uiteenlopende commandanten bepalen de voortgang ervan. Er zijn echter ook gebieden waarop de ontwikkelingen enigszins statisch verlopen. Als voorbeelden noemde Berlijn het juridische systeem, de basisvoorzieningen en de bescherming van de Nederlandse troepen. Hij koestert echter goede hoop op verbetering.