Provincie Flevoland



Helderheid over ontwikkelingsmogelijkheden

De provincie Flevoland wil meer ruimte voor ontwikkelingen in Flevoland. Daarom hebben Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland vier nieuwe beleidsregels definitief vastgesteld en drie bestaande beleidsregels ingetrokken. De nieuwe beleidsregels hebben betrekking op windmolens, kleinschalige ontwikkelingen in het landelijk gebied, locatiebeleid voor het stedelijk gebied en archeologie en ruimtelijke ordening. Met deze vier beleidsregels willen GS aangeven op welke wijze zij invulling geven aan de kaders zoals die zijn geformuleerd in het Omgevingsplan Flevoland 2006, dat in november door PS is vastgesteld. Tevens worden de beleidsregels gebruikt bij de toetsing van gemeentelijke ruimtelijke plannen.

De ontwerp-beleidsregels hebben vanaf 30 oktober 2006 zes weken ter inzage gelegen. Op de ontwerp-beleidsregels zijn 54 zienswijzen binnengekomen. Deze zienswijzen hebben geleid tot aanpassing van alle vier de ontwerp-beleidsregels, maar de strekking is gelijk gebleven.

In de beleidsregel "windmolens 2007" wordt aangegeven onder welke condities de bestaande windmolens door minder, maar hogere windmolens kunnen worden vervangen (opschaling).

In Flevoland zijn nagenoeg alle potentiële locaties voor windmolens benut of zijn er plannen voor in ontwikkeling. De provincie grijpt de bedrijfsmatige vervanging van de windmolens aan om de huidige situatie te herstructureren. Op die manier kan het oorspronkelijke Flevolandse landschap worden hersteld en wordt de ruimtelijke kwaliteit verbeterd. In de beleidsregel worden onder andere de condities ten aanzien van opschaling en sanering, omvang, uitvoering en onderlinge afstemming van de opstellingen geregeld.

De beleidsregel "kleinschalige ontwikkelingen in het landelijk gebied 2007" vervangt de beleidsregel "niet-agrarische activiteiten in het landelijk gebied". Met de nieuwe beleidsregel wil de provincie meer ruimte bieden aan kleinschalige niet-agrarische of agrarisch aanverwante functies in het landelijk gebied van Flevoland. Voorwaarde is wel dat deze ontwikkelingen de bestaande activiteiten en functies niet hinderen, niet leiden tot verstedelijking van het landelijk gebied en landschappelijk en verkeerskundig goed worden ingepast.

Met de beleidsregel "locatiebeleid stedelijk gebied 2007" is de beleidsregel "locatiebeleid" vervangen. Met de op onderdelen aangepaste beleidsregel wil de provincie een zodanige vestiging van bedrijven, kantoren en voorzieningen realiseren, dat een optimale bijdrage wordt geleverd aan de vitaliteit van steden en dorpen. In deze beleidsregel wordt aangegeven welke typen werklocaties worden onderscheiden en welke vestigingsvoorwaarden daaraan worden verbonden. De gemeenten zijn vervolgens verantwoordelijk voor uitwerking van dit beleid.

Met de beleidsregel "archeologie en ruimtelijke ordening 2007" wil de provincie bereiken dat belangrijke archeologische waarden, zoals scheepswrakken en prehistorische nederzettingen, bij ruimtelijke ontwikkelingen en bodemingrepen ontzien worden. Een belangrijke voorwaarde die de provincie stelt, is dat deze waarden toegankelijk moeten blijven voor onderzoek en cultuurbeleving. De beleidsregel is van toepassing in de door de provincie aangewezen Provinciaal Archeologische & Aardkundige Kerngebieden (PArK'en), archeologische aandachtsgebieden en terreinen die op de Archeologische
MonumentenKaart (AMK) staan.

Daarnaast wordt de beleidsregel "antenne-installaties voor mobiele telecommunicatie" ingetrokken omdat dit onderwerp primair een taak van de gemeente is. Voorts is de beleidsregel weinig gebruikt en geeft het nieuwe Omgevingsplan voldoende handvatten om in voorkomende gevallen waarin de provincie op enigerwijze bij plaatsing wordt betrokken een afgewogen en zorgvuldig standpunt te bepalen.