Syntens


---

Mampaey Offshore Industries meest innovatieve MKBer van Nederland

Mampaey Offshore Industries uit Dordrecht mag zich de meest innovatieve MKB-er van Nederland noemen. Met het product Dynamic Oval Towing System eindigde het familiebedrijf dat meer dan 100 jaar bestaat als eerste in de MKB innovatie top 100. De MKB innovatie top 100 is een gezamenlijk initiatief van Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers, en bizz, het vakblad voor ondernemers.

Echte Hollands glorie, zo omschrijft de enthousiaste jury Mampaey Offshore Industries tijdens de bekendmaking van de top 100 in de Koperen Hoogte in Zwolle. De meest recente innovatie van Mampaey, toeleverancier in de scheepsvaart- en offshore industrie, is een nieuw systeem voor sleepboten waarmee volledig wordt afgeweken van ouderwetse sleepboten waar de sleephaak op een vast punt is bevestigd. Het systeem bestaat uit een ovale metalen rails die om de stuurhut ligt. Daarop is een sleephaak bevestigd die zich 360 graden rondom de stuurhut kan bewegen. âHiermee spelen we in op problemen van klantenâ, vertelt Gerard Mampaey. âWe kregen namelijk regelmatig te horen dat sleepboten, waarmee grote tankers aangemeerd worden, kapseisden.â Het DOT-systeem moet dit soort levensgevaarlijke situaties voorkomen.

Ook in de prijzen
BV Bouwbedrijf Kooi Appingedam verdiende de tweede plaats in de top 100 met het innovatieve '1-2-3 Huis', een bouwconcept ontwikkeld voor de seriematige woningbouw. Het bouwconcept van Kooi speelt in op sneller, goedkoper en schoner bouwen, iets waar de jury zeer over te spreken was. Onderneming Claves uit Enschede werd als derde verkozen dankzij Novulo: een bijzonder concept om snel en efficiënt software te ontwikkelen. âDe kracht van deze wijze van software ontwikkeling is dat het ook door anderen kan worden toegepast en daardoor kan leiden tot een snelle marktpenetratie.â, aldus de jury.

De jury bestond uit kamerlid Charlie Aptroot (VVD), Bart Stomphorst (CEO Sandd, het op een na grootste postbedrijf), Joris Craandijk (bedenker van de beertender) en Arjan Kors (hoofdredacteur bizz). Zij keken naar de originaliteit, impact en omzetpotentie van de 100 innovaties.

Selectie
De âMKB Innovatie top 100â is tot stand gekomen na een voorselectie door Syntens, dat op jaarbasis 20.000 adviezen verstrekt aan het MKB over innovatie. Aan de MKB innovatie top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB toe in staat is. Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd.

De 100 bedrijven en hun innovaties zijn te vinden op www.syntens.nl/innovatietoppers en op
http://www.bizz.nl/innovatietop100-2007. Ook staan daar videoreportages over aansprekende innovaties uit de ranglijst.


---