parkeergarage prijzen

18.04.2007 / 21:55 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Expodia bv

Expodia bv

Juryrapport Vexpan Parkeergarage Projectprijs 2007

Gouda, 16 april 2007

Het aantal parkeergarages zal naar verwachting de komende tien jaar verdubbelen. Het is mede daarom van belang veilige, goed uitgeruste maar ook mooie parkeergarages te ontwerpen. Tijdens de beurs ParkeerVak 2007 vindt voor de tweede keer de uitreiking plaats van de Vexpan Parkeergarage Project Prijs of PPP-Award, de prijs voor de mooiste of meest service gerichte parkeergarage van Nederland.

Deze Vexpan PPP-Award is de bekroning van een parkeergarage die ruimschoots voldoet aan criteria als een gunstige exploitatie, veilig, servicegericht en duurzaam is, architectonisch verantwoord, ingepast in het straatbeeld en mogelijk ook nog andere functies heeft.

De jury bestond uit prof. ir. Jan Stuip, directeur van CURNET; Ing. Lammert Prikken, directeur Parkconsult van de Grontmij; Pieter de Mos, redacteur van Cobouw; Ir. Jan Pesman, partner van Architectenbureau cepezed; Ir. Hans van Roosmalen, manager parkeerbeheer gemeente Oss; Paul Rietdijk, directeur Rietdijk Creatieve Communicatie; Willem Egels, onafhankelijk bouwjournalist.

De jury is verheugd over het grote aantal en de kwaliteit van de inzendingen. Ze heeft de vijftien inzenders getoetst op de criteria en is tot de nominatie van zes garageprojecten gekomen. In willekeurige rangschikking zijn dit: Parkeergarage Deventer van Versnel & Partners, Veranda Parkeergarage Rotterdam van Architectenbureau Paul de Ruiter, revitalisatie van Koninklijke Visio Huizen van Jaco D. De Visser Architecten, het plan voor een volledig transparante mechanische parkeergarage over de Kennedy Expressway in Chicago van Leven Betts Studio Architects uit New York, de Castellumparkeergarage van de gemeente Woerden en de Shell parkeergarage bij het Epi Centrum in Rijswijk van Architectenbureau Van den Broek en Bakema.
De jury is bij haar toetsing uitgegaan van het thema -Aanwinst voor de omgeving-. De jury zou het op prijs stellen dat over twee jaar ook studenten met plannen zouden komen. Verder vindt de jury dat de entrees van parkeergarages best aantrekkelijker mogen zijn en dat naar minder kolommen gestreefd moet worden.
De tijdelijke modulaire parkeergarage in Deventer vindt de jury een slim ontwerp. Visio Huizen is een goed voorbeeld van samengaan van oud en nieuw, een oud gebouw met een moderne garage.
De Veranda is een voorbeeld van inpassing in de omgeving, mooi materiaal gebruik en heeft grote overspanningen, hetgeen de functionaliteit zeer ten goede komt. Het Amerikaanse plan is een voorbeeld van anders denken over parkeervoorzieningen. Hier is in feite sprake van een vertikaal transferium.
De gemeente Woerden is er goed in geslaagd om Castellum te gebruiken in haar streven om de geschiedenis van de plaats beter bekend te maken. De parkeergarage als museum. Van de parkeergarage EPI Centrum looft de jury de daglichtiinval tot twee verdiepingen onder de grond. Deze wijze van bouwen zal ook de oriëntatie binnen de garage bevorderen.

De winnaar van de Vexpan Parkeergarage Projectprijs 2007, de Vexpan PPP-Award 2007, is Veranda Parkeergarage Rotterdam van Architectenbureau Paul de Ruiter.

Juryrapport ParkeerVak Innovatieprijs 2007

Gouda, 16 april 2007

De jury voor de ParkeerVak Innovatieprijs 2007 is als volgt samengesteld: Prof. ir. Jan Stuip, directeur van CURNET; Ing. Lammert Prikken, directeur Parkconsult van de Grontmij; Pieter de Mos, redacteur van Cobouw; Ir. Jan Pesman, partner van Architectenbureau cepezed; Ir. Hans van Roosmalen, manager parkeerbeheer gemeente Oss; Paul Rietdijk, directeur Rietdijk Creatieve Communicatie; Willem Egels, onafhankelijk bouwjournalist.

De ParkeerVak Innovatieprijs 2007 is bestemd voor een bedrijf dat een innovatieve bijdrage levert op het gebied van parkeren en deelnemer is aan de beurs ParkeerVak 2007. De jury heeft voor deze inzendingen de volgende drie criteria vastgesteld: het innovatieve karakter, de marktmogelijkheden en of het product al of niet breed toepasbaar is.

Van de vijftien inzenders varieerden de ideeën van verwarmde hellingbanen en lichtbakken tot handhavingsoplossingen en een nieuwe stuwdrukventilator.

In totaal nomineerde de jury vier inzendingen:
Erdi verkeerstechniek: anti-beklemmingsscharnier
Sigmax PDA Solutions: handhavingsoplossing
Thole toegangssystemen: speedgate zonder boven- of ondergeleiding Rucon: CJF Stuwdrukventilator

De winnaar is Sigmax PDA Solutions, een handzaam apparaat dat voor de handhaving van het parkeren alle voorkomende problemen oplost.