Gemeente Amersfoort
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 088

datum: 12 april 2007

Brandweer Amersfoort zoekt nieuwe vrijwilligers

Woensdag 18 april start Brandweer Amersfoort een campagne om nieuwe vrijwillige brandweermensen te werven. Nieuwe vrijwilligers zijn nodig omdat de stad groeit en het korps van de Vrijwillige Brandweer kampt met een krappe bezetting. De brandweer heeft zo'n 20 nieuwe vrijwilligers nodig: 10 voor de kazerne aan Het Hofslot in Kattenbroek en 10 voor de Hoofdpost aan de Kleine Koppel.

Op 18 april vormt een paginagroot artikel over de Vrijwillige Brandweer in De Stadsberichten de aftrap van de campagne. Van woensdag 18 april tot en met zaterdag 28 april hangen er spandoeken met de tekst 'Brandweer Amersfoort zoekt vrijwilligers' in de binnenstad en op winkelcentrum Emiclaer. Zaterdag 21 april geven mensen van de vrijwillige brandweer informatie op de Langestraat (Varkensmarkt) en bij Emiclaer. Op dinsdag 24 april op Post Noord (Hofslot, Kattenbroek) en donderdag 26 april op de Hoofdpost (Kleine Koppel, Centrum) houdt de vrijwillige brandweer demonstraties vanaf 18.30 uur. De informatiebijeenkomsten zijn op donderdag 10 mei en maandag 14 mei op de Hoofdpost vanaf 18.30 uur. Uiteindelijk zijn er op woensdag 30 mei en donderdag 31 mei selectiegesprekken, waarvan een sporttest deel uitmaakt. Gedurende de campagne zijn wervingsfolders van de Vrijwillige Brandweer verkrijgbaar bij de informatiewinkel in de Observant en bij bibliotheken, sportscholen en veel bezochte horecagelegenheden in de stad. Informatie over de Vrijwillige brandweer en vacatures staat ook op de site van de gemeente www.amersfoort.nl/brandweer.

Net als beroeps
Vrijwillige brandweermensen doen exact hetzelfde werk als hun beroepscollega's: ze blussen branden, bestrijden ongevallen met gevaarlijke stoffen, bevrijden verkeersslachtoffers uit voertuigen en lossen gevaarlijke situaties op. Om dit werk goed en veilig te kunnen doen, moeten vrijwilligers dezelfde brandweercursussen volgen als hun beroepscollega's en wekelijks oefenen. Voor hun inzet ontvangen vrijwilligers een vergoeding.

'Drie-minuten-eis'
Niet iedereen komt in aanmerking voor de Vrijwillige Brandweer. De voornaamste eisen zijn een goede gezondheid en conditie, tenminste een vmbo-opleiding, stressbestendigheid, sociale vaardigheden, leeftijd tussen de 20 en 40 jaar en wonend op maximaal 1.500 meter afstand van een van de kazernes. Deze laatste eis houdt verband met de noodzaak om na een oproep binnen drie minuten op de kazerne te kunnen zijn.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden www.amersfoort.nl/brandweer of een informatiepakket aanvragen bij de brandweer (telefoon 469 40 50 / e-mail: l.vanoort@amersfoort.nl of g.snijders@amersfoort.nl. Ook kunnen zij zich meteen opgeven voor één van de informatiebijeenkomsten die op donderdagavond 10 mei en maandagavond 14 mei vanaf 18.30 uur plaatsvinden.

Informatie: Ingrid Tromp, afdeling communicatie brandweer, telefoon 469 41 05 of i.tromp@amersfoort.nl.

---- --