Tilburg rent glutenvrij


tijdens Tilburg Ten Miles

TILBURG, 20070418 -- Met de slogan "Tilburg rent glutenvrij" wil de Stichting voor Coeliakie meer bekendheid krijgen voor deze onbekende darmziekte. Dit wil zij doen door tijdens de Tilburg Ten Miles op zondag 2 september met 500 lopers deel te nemen in een opvallend T-shirt. Op de website www.tilburgrent.nl kan men zich inschrijven, een loopshirt bestellen of een donatie doen.

"Ook in 2005 hebben wij deze actie ingezet. Met ruim 250 lopers was dat een groot succes, aldus de initiatiefnemers Dennis de Bakker en Ruud van Groeninge. Dit jaar hopen wij dat aantal te overtreffen. Met de hulp van Fitnessketen HealthCity zijn de vooruitzichten veelbelovend. Naast een wervingscampagne onder haar leden, biedt HealthCity alle lopers een gratis trainingsprogramma aan. Onder begeleiding van professionele instructeurs worden onze lopers - zowel indoor als outdoor - op elk niveau voorbereid op een leuk en succesvol hardloopevenement."

"Wij zijn ervan overtuigd onze lopers hiermee iets extra's te bieden en te laten inzien dat optimaal sporten gepaard gaat met goede voorbereiding, conditie en juiste voeding." Daarmee is tevens de link gelegd met de chronische darmziekte Coeliakie en het glutenvrije dieet. Gluten komen voor in veel dagelijks gebruikte producten zoals brood, pasta, koek, snacks, vleeswaren, bier en sauzen. Voor de patiënten van deze ziekte, zijn deze producten juist taboe. Het enige medicijn voor hen is het levenslang volgen van een streng glutenvrij dieet, om vervelende klachten te voorkomen. Slechts weinig mensen kennen deze ziekte en zijn bekend met de symptomen en gevolgen. Ongeveer 10% beseft dat hij of zij lijdt aan deze ziekte en kampt vaak al jaren met onverklaarbare klachten. En dat begint vaak op jonge leeftijd.

"Kunt u zich voostellen wat u zou moeten doen, wanneer u geen gewoon brood zou mogen eten? Weet u wat u wel en juist niet zou mogen bestellen in een restaurant? Daarom is meer bekendheid voor de ziekte zeer welkom, zegt Van Groeninge. Niet alleen voor de patiënt zelf, maar juist ook voor de omgeving. Van familie en vrienden tot onderwijzend personeel en restauranthouders."

Om het extra aantrekkelijk te maken krijgen de lopers een shirt met een winkelwaarde van 25 euro. Dankzij de sportieve bijdrage van diverse sponsoren, wordt dit shirt aangeboden voor slechts 7,50 euro. Wilt u meer weten over Coeliakie en het glutenvrije dieet? Of wilt u graag meelopen voor dit goede doel? Dan wordt u uitgenodigd de website www.tilburgrent.nl te bezoeken.
Aanmelden kan tevens aan de balie van de verschillende HealthCity-vestigingen in Brabant.





Stichting voor Coeliakie