Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Congres: jongeren op de drempel van zelfstandigheid

logo op eigen benen Op 19 april 2007 organiseert het team van Op Eigen Benen de conferentie Klaar?* Over! Op Eigen Benen is een project waarin de Kenniskring Transities in Zorg (Hogeschool Rotterdam), het Erasmus MC - Sophia en het Erasmus MC - iBMG samenwerken.

Het project wordt gefinancierd door ZonMW. Bijzonder aan het project is de actieve betrokkenheid en deelname van de jongeren en zorgverleners. In het Beurs-WTC in Rotterdam worden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar en door jongeren met chronische aandoeningen over hun voorbereiding op de overstap die zij van kinderziekenhuis naar de volwassenenzorg gaan maken.

Negentig procent van de chronisch zieke kinderen wordt volwassen en komt uiteindelijk in de volwassenenzorg terecht. Bij deze transitie naar de volwassenenzorg komen zij problemen tegen. Met behulp van participatief onderzoek met en door jongeren en zorgverleners is in kaart gebracht wat jongeren met chronische aandoeningen willen en kunnen in de zorg. Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen zorgverleners zorg beter op de wensen en behoeften van de jongeren afstemmen.

Tijdens de conferentie wordt samen met de zorgverleners in de kinder- en de volwassenenzorg, jongeren met chronische aandoeningen, hun ouders, patiëntenorganisaties en onderzoekers een grote verlanglijst opgesteld. De volgende vragen komen aan bod: wat willen en kunnen jongeren als het gaat om zelfzorg en zorgverlening? Welke rol spelen zorgverleners en patiëntenorganisaties in dit transitieproces? Daarnaast zijn er diverse workshops, voorbeelden uit de praktijk en is er een theatervoorstelling met jongeren uit het Erasmus MC - Sophia, een informatiemarkt en er is volop gelegenheid om wensen en ervaringen uit te wisselen.

De conferentie Klaar?*Over!: 19 april 2007 | Beurs-WTC te Rotterdam | 13.00-18.00 uur. Vooraf aanmelden is verplicht via www.opeigenbenen.NU. Meer informatie over het onderzoeksproject en/of programma van de conferentie is te vinden op www.opeigenbenen.NU of 010 241 5185

01 december 2006

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400