Senternovem


EVOA-congres 2007

Aanvangsdatum

19-04-2007

De nieuwe EVOA: wat betekent het voor u?

Op 12 juli 2007 treedt de nieuwe EVOA in werking. Hierdoor veranderen een aantal belangrijke zaken voor grensoverschrijdende afvaltransporten. Wat dit in de praktijk betekent, hoort u op het EVOA-congres dat op donderdag 19 april 2007 plaatsvindt in het World Forum Convention Center te Den Haag, in samenwerking met VROM, Transport en Logistiek Nederland en de Vereniging Afvalbedrijven.

Afval over de grens
Het EVOA-congres richt zich op bedrijven die in de praktijk te maken hebben met grensoverschrijdend transport van afval, zowel binnen de lidstaten van de Europese Unie als naar landen daarbuiten. In de EVOA staan de procedures voor het grensoverschrijdend transporteren van afval. Afhankelijk van de aard en samenstelling van de afvalstof die u over de grens wilt transporteren, de wijze van verwerking van de afvalstoffen en het land van bestemming, heeft u een vergunning nodig.

Wat kunt u verwachten?
Uiteraard wordt er op het congres uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen van de nieuwe EVOA ten opzichte van de huidige Verordening en wat daar de gevolgen van zijn voor u. Daarnaast kunt u zich in twee presentatierondes laten informeren op verschillende gebieden. Wat gebeurt er als u een kennisgeving niet goed heeft ingediend? Hoe wordt uw bedrijf een 'vooraf goedgekeurde inrichting', waardoor u maar eens per drie jaar de kennisgevingsprocedure hoeft te doorlopen? Welke veranderingen komt u tegen voor het stellen van financiële zekerheid en hoe werkt straks de informatieverplichting bij groene lijst afvalstoffen? Tijdens de forumdiscussies zal de dagvoorzitter verschillende sprekers interviewen, waarbij de deelnemers een actieve rol hebben in het aangeven van onderwerpen en het stellen van vragen.

Plenaire presentatie:
Huidige EVOA versus nieuwe EVOA: wat betekent het voor u? In deze plenaire presentatie wordt de nieuwe EVOA uitgelegd en afgezet tegen de huidige Verordening. Welke veranderingen zijn van belang voor uw bedrijf en hoe dient u hiermee om te gaan? De presentatie zal deze en andere vragen over de nieuwe EVOA behandelen.

Na de plenaire presentatie kunt u kiezen uit de volgende presentaties:

De invulling van kennisgevingen: de ontvankelijkheidstoets In deze presentatie komt de ontvankelijkheidstoets in het kader de nieuwe EVOA aan de orde. Daarbij ligt de nadruk op de consequenties van ingediende niet-correcte of niet-volledige kennisgevingen. Hoe voorkomt u dit?

Financiële zekerheid: wat verandert er voor u?
Bij inwerkingtreding van de nieuwe EVOA zal naar verwachting een nieuwe wijze van het stellen van financiële zekerheid worden geïntroduceerd. In de presentatie wordt ingegaan op de veranderingen die daarvan het gevolg zijn.

Informatieverplichting: bijlage VII van de nieuwe EVOA Voor het overbrengen van zogenaamde groene lijst afvalstoffen dient de in bijlage VII genoemde informatie te worden gevoegd. In tegenstelling tot de huidige Verordening is dat dus niet meer vormvrij. In deze presentatie zal aandacht worden gegeven aan de verplichtingen op grond van bijlage VII van de nieuwe EVOA.

Vooraf goedgekeurde inrichting
In de nieuwe EVOA wordt bedrijven die afvalstoffen nuttig toepassen de mogelijkheid geboden zich te laten registreren als `vooraf goedgekeurde inrichting'. Een registratie kan ertoe leiden dat een bedrijf voor dezelfde afvalstoffen naar dezelfde (vooraf goedgekeurde) ontvanger niet ieder jaar een kennisgevingsprocedure hoeft te doorlopen, maar slechts eens per drie jaar. Dit kan een administratieve lastenvermindering voor u opleveren. In deze presentatie komt aan de orde hoe bedrijven zich kunnen laten registreren en de wijze waarop een aanvraag zal worden getoetst.

Elektronisch melden, minder administratieve lasten voor u Tijdens het congres zal het elektronische meldsysteem waarmee afvalbedrijven grensoverschrijdende transportmeldingen kunnen doen worden geïntroduceerd. Ook zullen de resultaten van het pilotproject worden gepresenteerd. Dit systeem biedt de mogelijkheid om transporten snel en makkelijk te melden en kan daardoor een belangrijke vermindering opleveren van uw administratieve lasten.

HET DAGPROGRAMMA
Vanaf 9.30 uur Registratie
10.00 - 10.30 uur Officiële opening en inleiding door de dagvoorzitter
10.30 - 11.30 uur Presentatie: Huidige Verordening versus nieuwe EVOA 11.30 - 11.45 uur Pauze
11.45 - 12.15 uur Forumdiscussie o.l.v. de dagvoorzitter over de huidige Verordening versus de nieuwe EVOA
12.15 - 13.15 uur Lunch
13.15 - 14.00 uur Informatieronde I *
14.00 - 14.15 uur Pauze
14.15 - 15.00 uur Informatieronde II *
15.00 - 15.15 uur Pauze
15.15 - 15.45 uur Afsluitende forumdiscussie onder leiding van de dagvoorzitter
16.00 - 17.00 uur Borrel

Aanmelding
U kunt zich hier aanmelden.

Doelgroep

Bedrijven die in de praktijk te maken hebben met grensoverschrijdend transport van afval, zowel binnen de lidstaten van de Europese Unie als naar landen daarbuiten.

Locatie

World Forum Convention Center te Den Haag

Toegangsprijs

50 euro per persoon, inclusief lunch

Contact

Voor routebeschrijving kijk op www.worldforumcc.com/ Churchillplein 10
2517 JW Den Haag
Postbus 82000
2508 EA Den Haag.