Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Symposium met publiekslezingen van Robbert Dijkgraaf en Taede Sminia

Verleden en toekomst van de bèta-disciplines

De Sectie Algemene Vorming van de Faculteit Exacte Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam organiseert op 19 april een symposium over het thema disciplinariteit in de bèta-wetenschappen.

In de westerse wereld is wetenschappelijk onderzoek en onderwijs georganiseerd langs disciplinaire lijnen, die vaak al in de vroege negentiende eeuw zijn ontstaan. Ondanks het feit dat in de twintigste eeuw allerlei sub-specialiteiten het licht hebben gezien, bepalen de klassieke disciplines zoals 'wiskunde', 'natuurkunde', 'astronomie', 'scheikunde', en 'biologie' in belangrijke mate de professionele identiteit van de bèta-wetenschappers. Echter, nieuwe zich snel ontwikkelende vakgebieden zoals informatica, genomics, nano- en neurowetenschappen neigen er steeds sterker toe de vertrouwde disciplinaire grenzen te overschrijden.

In een reactie hierop hebben beleidsmakers en wetenschapsbestuurders vraagtekens geplaatst bij de conventionele institutionele en disciplinaire indelingen. Moet de wetenschap inmiddels niet anders worden verkaveld? Anderen hechten echter sterk aan de bestaande disciplinaire indelingen en verzetten zich tegen een mogelijke herschikking. De stelling wordt verdedigd dat de bekende disciplines nodig zijn om een basisopleiding op hoog niveau te garanderen. Bovendien - zo is de gedachte - zijn de huidige disciplines voldoende flexibel om nieuwe ontwikkelingen op te vangen.

Deze controverse heeft de Sectie Algemene Vorming van de VU ertoe aangezet het symposium te organiseren. Met deze bijeenkomst wordt beoogd om enerzijds vanuit een geschiedkundig perspectief te reflecteren op het ontstaan en de aard van wetenschappelijke disciplines en anderzijds in te gaan op het ontstaan van nieuwe specialiteiten en de toekomst van de bèta-disciplines.