Gemeente Schiedam


April

Proefbevolkingsonderzoek op darmkanker van start in Schiedam

03 april 2007

Medio november 2006 is er in de regio Rijnmond een proefbevolkingsonderzoek naar darmkanker van start gegaan. Als eerste waren Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Krimpen en Capelle aan den IJssel aan de beurt. Vanaf 19 april worden ook inwoners uit Schiedam uitgenodigd. Willekeurig geselecteerde mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar worden gevraagd deel te nemen aan het onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van twee methoden: een ontlastingtest of een kijkonderzoek. Het kijkonderzoek vindt plaats in het Erasmus MC. De uitnodigingen worden verstuurd vanuit de Stichting Bevolkingsonderzoeken Zuidwest Nederland.

Bevolkingsonderzoek darmkanker Darmkanker is de op éé n na meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Elk jaar zijn er 10.000 nieuwe gevallen en er overlijden ruim 4.500 mensen aan deze ziekte. Door middel van een bevolkingsonderzoek kan darmkanker in een vroeg stadium worden ontdekt, wat de prognose sterk verbetert. Verder kunnen goedaardige voorlopers van darmkanker worden ontdekt en verwijderd voordat ze kwaadaardig worden. Doel van dit onderzoek is na te gaan wat de mogelijkheden zijn voor darmkankerscreening in Nederland. Uit buitenlands onderzoek is bekend dat bevolkingsonderzoek de sterfte aan darmkanker duidelijk kan verminderen. Naar verwachting zullen de eerste resultaten van het proef-bevolkingsonderzoek eind van dit jaar bekend zijn.

Bij het Rotterdamse proefbevolkingsonderzoek wordt gebruik gemaakt van twee methoden: 1. een ontlastingstest op de aanwezigheid van bloed in de ontlasting en 2. een kijkonderzoek van het laatste deel van de dikke darm om na te gaan of er (voorlopers van) darmkanker in het laatste deel van de dikke darm aanwezig zijn. Wetenschappelijk onderzoek in het buitenland heeft aangetoond dat screening middels een kijkonderzoek een veilige en geaccepteerde methode is, waarbij 60-80% van de mensen met (voorstadia van) darmkanker vroegtijdig kunnen worden opgespoord.

Vanaf 19 april tot en met eind mei worden in twee rondes de uitnodigingen verstuurd in Schiedam. In totaal worden uit deze gemeente 2400 mannen en vrouwen uitgenodigd voor deelname. Deze mensen worden willekeurig geselecteerd uit het gemeentelijk archief. Het is dus niet mogelijk voor mensen om zichzelf aan te melden voor dit onderzoek. Voor meer informatie over dit proefbevolkingsonderzoek kan men terecht op www.dikkedarmkankerpreventie.nl Het proef-bevolkingsonderzoek wordt uitgevoerd door het Erasmus MC, de Stichting Bevolkingsonderzoeken Zuidwest Nederland en het Integraal Kankercentrum Rotterdam.