ABVAKABO FNV

WMO, moet dat nou zo?

Op 10 april is het 100 dagen geleden dat de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) van kracht is geworden. De invoering van de WMO heeft, zoals bekend, tot grote problemen in de thuiszorg geleid. Bij de aanbestedingen zijn duizenden cliënten en werknemers in onzekerheid gestort.

In Noord Nederland heeft ABVAKABO FNV de problemen en knelpunten geïnventariseerd en verwoord in een notitie getiteld `WMO, moet dat nou zo?' De notitie is vergezeld van een brief gestuurd naar alle colleges van B&W, gemeenteraden en cliëntenraden in Noord Nederland. In de brief en de notitie worden de gemeenten met klem opgeroepen de aanbestedingen socialer en zorgvuldiger te organiseren, faire tarieven voor de huishoudelijke zorg te geven en de indicatiestelling te verbeteren.

Zoals de wet nu wordt uitgevoerd, leiden lagere tarieven tot verslechtering van de arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden van werknemers. Bij reorganisaties gaat veel werk verloren. En de indicatiestelling van de gemeenten leidt ertoe dat in 90 procent van de gevallen alphahulp wordt toegekend.