Gemeente Zoetermeer

Metamorfose Scholendriehoek, Van Doornenplantsoen op de schop

Vanaf april gaat de openbare ruimte in de scholendriehoek stevig op de schop.

Wethouder Patrick van Domburg geeft hiervoor het startsein op donderdag 19 april aanstaande om 15.30 uur.

Onder het motto `Veiligheid', worden de toegangen van de diverse scholen die in het Van Doornenplantsoen zijn gehuisvest aangepast. Nu verdwalen leerlingen regelmatig waardoor zij bij het verkeerde gebouw aankomen.

In de scholendriehoek zijn het Stedelijk College (vmbo), het ID College (mbo en volwassen onderwijs) en het Erasmus College (vwo, havo en vmbo) ondergebracht. Bij elkaar zo'n 5000 leerlingen.

Openbare ruimte

In de openbare ruimte rond de scholendriehoek wordt tegelijk met de aanpassing van de scholendriehoek groot onderhoud gepleegd. Dit houdt in dat de perken worden aangepakt, bomen en struiken gesnoeid, waardoor het geheel een frissere uitstraling krijgt.

Verplaatsing entrees

De entree van het Stedelijk College zit nu aan de achterkant van het gebouw maar wordt verplaatst naar de voorzijde. De winst hiervan is dat zo'n 1500 leerlingen van het Stedelijk college al aan het begin - gezien vanaf de Du Meelaan - het gebouw betreden en verlaten. Deze leerlingen mengen zich dan minder snel met de leerlingen van de overige onderwijsinstellingen.

Voor het Erasmus College speelt dat hun entree nu vrijwel onzichtbaar is. Doordat het wegdek aan het Van Doornenplantsoen iets verder van het gebouw wordt gelegd ontstaat er extra ruimte. Het Erasmus College kan nu beter uit de voeten met de hoofdentree door deze te verfraaien.

Veiligheid

Om de sociale veiligheid op een hoger peil te brengen wordt extra verlichting aangebracht. De sportvelden komen meer in het zicht doordat de grondwal voor een groot stuk wordt afgegraven. Hierdoor worden de scholen en het sportveld met elkaar verbonden. Er komen meer doorkijkjes waardoor er vanuit de scholen meer zicht is op de velden.

De verkeerveiligheid wordt aangepakt doordat de maximum snelheid voor geautoriseerd verkeer omlaag gaat naar 30 kilometer per uur. Dit betreft de route Du Meelaan tot aan Seghwaert.

Het deel van de weg dat evenwijdig loopt aan de Leidsewallenwetering krijgt drempels.

Tijdens de werkzaamheden wordt ook het parkeerprobleem aangepakt. De huidige 120 parkeerplaatsen worden uitgebreid naar 220.