Project Gemeente Westland

scholieren
Verkeersexamen voor Westlandse scholieren
Publicatiedatum: 10-04-2007

Donderdag 19 april 2007 is het jaarlijkse landelijke theorie fietsverkeersexamen. Ook kinderen van basisscholen in de gemeente Westland zullen deze dag het theorie-examen afleggen. Het praktijkexamen wordt in Naaldwijk op dezelfde dag afgelegd; scholen in de andere kernen doen dat in de periode erna.

In Naaldwijk nemen op 19 april tussen 9.00 en 15.00 uur ongeveer 430 leerlingen uit de groepen 7 of 8 van de basisscholen deel aan het jaarlijkse fietsverkeersexamen. De start en finish van het praktijkexamen is bij het schoolplein van basisschool "De Ouverture aan de Sibelius. Voor het opstellen van de fietsers en het stallen van de fietsen zal een klein gedeelte van het gemeentelijke parkeerterrein naast Albert Heijn worden afgesloten voor verkeer. Vooraf zullen plaatselijke rijwielhandelaren de fietsen controleren/keuren en van een reparatieadvies voorzien. Met een fietstocht door de kern van Naaldwijk wordt getest of de theorie in de praktijk goed wordt toegepast. De route is zo gekozen dat veel verschillende verkeersituaties aan bod komen. De leerlingen krijgen de route mee naar huis, zodat de route eventueel met behulp van de ouders/verzorgers geoefend kan worden.

De overige fietspraktijkexamens zijn op 23 en 24 april in s-Gravenzande, 9 mei in Wateringen en Kwintsheul en op 7 juni in De Lier.
Monster en Poeldijk zullen waarschijnlijk in de tweede helft van mei aan de beurt zijn.

Op 19 april en de overige data kunnen weggebruikers dus geconfronteerd worden met individuele of groepjes (misschien wat zenuwachtige) jonge fietsers, die hun uiterste best zullen doen om de verkeersregels goed toe te passen. Ze zijn voorzien van rugnummers. Op diverse controleposten wordt het rijgedrag nauwlettend gevolgd. Vorig jaar zijn diverse leerlingen gezakt, zij krijgen een herkansing. Na afloop krijgen alle geslaagden een officieel verkeersdiploma uitgereikt.