Ingezonden persbericht


Persbericht

Geacht perscontact,

Graag attendeer ik u op de Dans Double Bill Internationaal van donderdag 19 april aanvang 20.30 uur,en met name de Nederlandse première van Utopeace van het uiterst interessante Belgische collectief Union Suspecte.

De eerste voorstelling die avond is de schitterende solo Catastrophe Communication Combinatoria van choreografen Caroline Hainaut & Palle Dyrvall waarbij deze laatste (ex Les Ballets de C de la B.) werkelijk excelleert. Na de pauze toont L/V de Nederlandse première van Union Suspecte: Utopeace.

De kracht van het Gents-Brussels collectief Union Suspecte bestaat uit de heterogeniteit van de vijf makers: Chokri Ben Chikha, Zouhaïr Ben Chikha, Mourade Zeguendi, Ruud Gielens en Haider Al Timimi. Deze artistieke kern wordt versterkt door dansers, acteurs en zakelijk leider Flore Opsomer. Union Suspecte kenmerkt zich door een collectieve geest. Samen gaan ze op zoek naar een nieuwe dramaturgie die zijn oorsprong vindt in het grootstedelijke debat. De uiteenzetting van de artistieke zoektocht primeert, waarin ze details vanuit een 'klein menselijk verhaal' confronteren met belangrijke historische feiten, legendes of personen en zo op zoek gaan naar de vervorming van de 'grote geschiedenis'. Voor het eerst bij Union Suspecte is niet de culturele achtergrond het basisprisma. Bij Utopeace speelt veel meer het feit dat er jongens en meisjes bestaan, en dat die elkaar nodig hebben om zichzelf te kunnen worden. Haider kampt daarmee. De danseressen worden bijna objecten zonder eigen verhaal. Alleen in het slotbeeld, waarin Al Tamimi zich vast laat tapen als een slappe Christus, wordt dat geproblematiseerd. Ziet hij zichzelf als slachtoffer van de vrouwen, of gaat het toch om een zelfkritiek? Utopeace treft vooral door de persoonlijke uitstraling van Al Tamimi en door zijn verwerking van breakdance en ballet tot een abstracte, maar tegelijk verhalende danstaal.

Ook tijdens de derde editie van het Europafestival komende september, waarbij de buren België en Duitsland in focus staan, zal Union Suspect zeer zeker act de presence geven!

Tevens stuur ik u het programma van april en mei mee. Graag zien we de informatie opgenomen in de daarvoor bestemde agenda's. Mocht u langs willen komen om een recensie te schrijven? We zien u graag verschijnen!

Vriendelijke groet,

Hans E. Merts
Publiciteit Theater/Dans/LV producties
Coordinatie publiciteit Europa Festival
Theater Lantaren/Venster
010-2772264
06-5316-4489
merts@lantaren-venster.nl