Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 11 april 2007

Longlist Furore Boekenprijs 2007 bekend

De jury van de Eurekaprijs 2007 heeft de longlist bekendgemaakt voor de Furore Boekenprijs. Op 19 april zal de jury besluiten wie de genomineerden zijn voor de Furore Boekenprijs en de Jos Withagen Mediaprijs. De winnaars van deze categorieën, evenals de winnaar van de NWO Oeuvreprijs, worden bekendgemaakt op 22 mei tijdens Bessensap in Nemo.

Uit het totaal van 103 inzendingen heeft de jury achttien boeken gekozen die zij zeer de moeite waard vinden. Omdat lezers vaak niet weten te kiezen uit het enorme aanbod aan wetenschapsboeken, ziet de jury deze lijst als een soort 'tip' voor interessant en leuk leesvoer. Uit deze lijst zullen de nominaties gekozen worden, die meedingen naar de Furore Boekenprijs.


*** Jury ***
De jury van de Eurekaprijs 2007 bestaat uit Saskia J. Stuiveling (voorzitter en president Algemene Rekenkamer), Jan van de Craats (hoogleraar Wiskunde en Maatschappij aan de UvA en hoogleraar Didactiek van de Wiskunde aan de Open Universiteit), Sanne Deurloo (hoofd programma Science center NEMO), Michael Persson (ingenieur Lucht en Ruimtevaart en wetenschapsredacteur Volkskrant) en Loes Wormmeester (wetenschapsjournalist en tv-programmaker NPS).


*** Eerdere winnaars ***
Eerdere winnaars van de boekenprijs zijn: 'Na het kamp, vriendschap en politieke strijd' van Jolande Withuis (2006), 'Trouw nooit een vrouw met grote voeten' van Mineke Schipper (2005), en 'Een jongen van het dorp' van Chris van Esterik (2004).


*** Populariseren ***
Jaarlijks wordt onder auspiciën van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de Eurekaprijs toegekend aan de beste prestaties op het gebied van het populariseren van wetenschap en kennis naar het brede publiek. Met de Eurekaprijs wil NWO schrijvers, filmers, journalisten, programmamakers, wetenschappers, media, redacties, producenten en uitgeverijen aanmoedigen om wetenschappelijke kennis en inzichten toegankelijk te maken voor het brede publiek.

Het prijzengeld is beschikbaar gesteld aan het Eurekafonds door NWO, software bedrijf Furore en de Jos Withagen Stichting. De winnaars van de Furore Boekenprijs en de Jos Withagen Mediaprijs ontvangen ieder 7.500 euro en het Eurekabeeldje van beeldhouwer Richard de Vrijer. De winnaar van de NWO Oeuvreprijs ontvangt naast het Eurekabeeldje ook 12.500 euro. Meer informatie over de Eurekaprijzen is te vinden op www.nwo.nl/eurekaprijs.


---
Noot voor de pers,