Gemeente Elburg

de basisscholen

Adoptie oorlogs- en verzetsmonumenten door de basisscholen

Op donderdag 19 april 2007 om 13.15 uur vindt bij de verzets- en oorlogsmonumenten te Elburg, Doornspijk en 't Harde weer de jaarlijkse adoptie-overdrachtplechtigheid plaats.

De voormalige stichting Februari 1941 heeft in 1985 het initiatief genomen tot de aktie "Adopteer een monument", die er op is gericht dat overal in het land bestaande verzets- en oorlogsmonumenten worden geadopteerd door scholieren.

Daarbij is het streven de leerlingen vertrouwd te maken met de geschiedenis die achter "hun" monument ligt, hen een inzicht te geven in de waarde van het begrip "vrijheid" en hen te attenderen op historische en hedendaagse ontwikkelingen die een bedreiging kunnen vormen voor onze democratie.

Alle basisscholen in de gemeente Elburg doen mee.

Het verzetsmonument op het Bolwerk te Elburg wordt overgedragen door De Vrijheid en Prins Willem Alexanderschool op de Van Kinsbergen en De Wildemaetschool.

In Doornspijk wordt het oorlogsmonument aan de Veldweg overgedragen door de Mattanjaschool op de Regenboog.

Het oorlogsmonument `Vickers-Wellingtong HE-702' aan de Drostenweg in Doornspijk wordt overgedragen door De Regenboog op de Ds. Baxschool.

De Blerck, De Duif en De Wegwijzer te 't Harde dragen het oorlogsmomument "Ted Bachenheimer" aan de Eperweg over op de Jeanne d'Arc en de Petraschool.

Bij de monumenten wordt door de leerlingen een krans en bloemen gelegd, "The Last Post" geblazen en wordt 1 minuut stilte in acht genomen.

Om 14.00 uur heeft een vervolgplechtigheid plaats in het gemeentekantoor te Oostendorp.

In deze bijeenkomst voert de burgemeester, drs. H. Visser, het woord en verlenen diverse leerlingen een bijdrage.