75 jaar verkeersexamen Veilig Verkeer Nederland

16.04.2007 / 1 7:13 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Veilig verkeer nederland

Veilig verkeer nederland

Huizen, 16 april 2007

Veilig Verkeer Nederland neemt voor de 75ste keer het Verkeersexamen af

Op donderdag 19 april maken circa 200.000 leerlingen voor de vijfenzeventigste keer het schriftelijke Verkeersexamen. De leerlingen uit groep 7 en 8 van alle basisscholen in Nederland doen hieraan mee. Het nationale verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland stimuleert verkeerseducatie op scholen en bereidt kinderen al vijfenzeventig jaar voor om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer.

Het landelijke startmoment van het Veilig Verkeer Nederland Verkeersexamen vindt dit jaar plaats op de Oranje Nassauschool in Nijkerk. Om 09:30 uur zal Joop Goos, directeur van Veilig Verkeer Nederland, de vragen van het verkeersexamen voorlezen op de basisschool. Hier maken dit jaar niet alleen de leerlingen het examen, maar in verband met het vijfenzeventigjarig bestaan ook hun opa's en oma's. Dit landelijke startmoment van het Veilig Verkeer Nederland Verkeersexamen wordt direct via een digitale verbinding uitgezonden op www.veiligverkeernederland.tv, zodat alle basisscholen in heel Nederland online kunnen meekijken. Daarnaast worden diverse activiteiten georganiseerd in en rond de deelnemende scholen.

Het Verkeersexamen - zowel theorie als praktijk - wordt al 75 jaar met succes georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland. Veilig Verkeer Nederland vindt het zorgelijk dat basisscholen steeds minder tijd besteden aan verkeerslessen, ondanks dat het verkeer in ons land steeds drukker en complexer wordt. Kinderen weten daardoor weinig van de regels en lopen extra risico op de weg.

Veilig Verkeer Nederland wil dat basisscholen een half uur per week vrijmaken voor theoretische en praktische verkeerslessen. Verkeerseducatie blijft op scholen een belangrijke, structurele manier om kennis, vaardigheden en attitude bij te brengen. De theorie blijft onlosmakelijk verbonden met de praktijk. Veilig Verkeer Nederland vindt het dan ook verontrustend dat het aantal praktijkexamens (circa 50 procent van de basisscholen) achter blijft bij het aantal theorie-examens. Dit praktijkexamen op de fiets wordt in het voorjaar op scholen door het hele land georganiseerd voor leerlingen uit groep 7 en 8.


Noot voor de redactie,