PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL 17 APRIL 2005

Amnesty International: telefonisch protest tegen mensenrechtenschendingen bij ambassade Zimbabwe.

Amnesty International roept op om op donderdag 19 april massaal naar de ambassade van Zimbabwe in Brussel te bellen, om te protesteren tegen de voortdurende aanvallen op vakbondsactivisten, mensenrechtenactivisten en leden van de oppositie.

President Mugabe regeert Zimbabwe al jaren met harde hand. Ieder protest wordt krachtig neer geslagen. De regering snoert met tal van wetten de oppositie, vakbonden, media en mensenrechtenorganisaties de mond. Zij schuwt daarbij politiegeweld en marteling niet. In februari van dit jaar verbood de politie samenscholingen. Sindsdien nemen de gewelddadige incidenten toe. Er zijn verschillende doden gevallen en tientallen zwaar gewonden, vooral onder (vermeende) oppositieaanhangers.

Deze ernstige mensenrechtenschendingen aan de orde stellen bij de regering Mugabe had tot nu toe geen effect. Daarom roept Amnesty International op om op donderdag 19 april, de dag na de onafhankelijkheidsdag in Zimbabwe, massaal naar de ambassade van Zimbabwe in Brussel te bellen, te faxen of te mailen om het signaal af te geven: zo kan het niet verder! De aanvallen op aanhangers van de oppositie en mensenrechtenactivisten moeten stoppen.

Om het Amnesty protest kracht bij te zetten verschijnen op donderdagochtend 19 april advertenties in De Volkskrant, Trouw en de Metro.

Noot voor de redactie-