Academisch Ziekenhuis Groningen

Beatrixoord neemt proefwoning het Brinkhuis in gebruik

17 april 2007 Het UMCG, Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord, neemt het Brinkhuis officieel in gebruik. Het Brinkhuis is een proefwoning waar patiënten die aan het eind van hun revalidatie zijn, kunnen wennen aan het weer zelfstandig wonen. Zij kunnen, eventueel samen met hun partner, in een nagebootste thuissituatie leren om weer thuis te wonen. Het Brinkhuis wordt donderdag 19 april om 14.00 uur officieel geopend door de voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG, de heer Bert Bruggeman.

De proefwoning het Brinkhuis is een tussenstap die het voor patiënten gemakkelijker maakt om weer zelfstandig thuis te wonen; mensen zijn in het Brinkhuis halverwege het revalidatiecentrum en hun eigen huis. Een verblijf is mogelijk voor patiënten van alle revalidatieprogrammas. De proefwoning past uitstekend in het uitgangspunt van locatie Beatrixoord om de patiënten zo kort mogelijk in het centrum zelf te laten revalideren. Dankzij de proefwoning kunnen de patiënten eerder naar huis terug. Een deel van de revalidatieprogrammas kunnen de patiënten dan in hun eigen thuissituatie doen. Naar verwachting kunnen ongeveer 20 tot 25 patiënten per jaar het Brinkhuis gebruiken.

Fondswerving
Het Brinkhuis is een geschenk van de Stichting Beatrixoord aan het Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord. In 2005 bestond de Stichting Beatrixoord Noord-Nederland honderd jaar. De stichting heeft toen zeer intensief fondsen geworven om de bouw van de proefwoning te realiseren. Diverse bedrijven en organisaties en veel particulieren hebben bijgedragen aan het Brinkhuis. Daarnaast is de financiering van het Brinkhuis mogelijk gemaakt door de deelnemers van de 4 Mijl van Groningen 2005. Zij liepen dat jaar een bedrag van bijna 50.000 euro bijeen voor de realisatie van de proefwoning.

Opening
Het Brinkhuis wordt geopend op donderdag 19 april, vanaf 14.00 s middags. Het Brinkhuis wordt dan officieel overgedragen door de heer Pieter van der Zaag, voorzitter van de Stichting Beatrixoord Noord-Nederland aan prof. dr. Klaas Postema, hoofd Revalidatiecentrum UMCG. Aansluitend verrichten de heer Bert Bruggeman, voorzitter Raad van bestuur UMCG en mevrouw Ytje Jensma, manager Beatrixoord, de openingshandeling.