BKB Campagnebende verslaat Franse verkiezingen

18.04.2007 / 11:50 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Booij, klusman en van bruggen

Booij, klusman en van bruggen

Van 19 tot 23 april toert de BKB-campagnebende door Frankrijk om de presidentsverkiezingen te verslaan. Vijfentwintig twintigers, van rechtenstudenten tot dance-dj's en van camjo's tot toneelspelers, zijn gedurende een jaar de fijne kneepjes van het politieke campagnevoeren bijgebracht en zullen vanuit Frankrijk webloggend, mobloggend en podcastend verslag doen van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezing op de crossmediale website www.bkbinfrankrijk.nl.

Het Amsterdamse campagnebureau Booij, Klusman en Van Bruggen organiseert jaarlijks een academie om jong talent - studenten of net afgestudeerden met de meest uiteenlopende achtergronden, maar allen voorzien van maatschappelijke betrokkenheid en een hoge mate van eigenzinnigheid - te laten delen in hun kennis en netwerk door workshops, lezingen en excursies te organiseren. In eerdere edities van deze Campagnebende toerde de bus dwars door Nederland (gemeenteraadsverkiezingen 2006), Frankrijk (Europese Grondwet referendum 2005) en Slovenië (verkiezingen 2004).

Dit jaar doet de BKB-campagnebende dus Frankrijk aan. Met live audiocasts en fotoblogs per mobiele telefoon en langere artikelen per laptop doen zij verslag van ontmoetingen met politici, Le Pen-stemmers, campagnestrategen, wetenschappers, correspondenten en banlieue-inwoners. Welke thema's raken Franse kiezers in de onderbuik? Doet Europa ertoe in de campagnes? En steelt Le Pen nog wat retorische trucjes van Geert Wilders?

Nadat staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans de bus in Den Haag heeft uitgezwaaid, zullen diverse gasten de bus bezoeken. Franse Nederlanders als Rudi Wester (Institut Néerlandais) en Joan Boer (Permanente Vertegenwoordiging Nederland OESO) laten wat van hun werk zien en filosoferen mee over mogelijke effecten van de verschillende presidentskandidaten. Franse gasten als Rachid Nekkaz, Benyoussef Bouzidi (AC Le Feu), Jean Michel Demetz en Christian Makarian (l'Express) nemen de Campagnebende mee naar de Franse maatschappelijke issues die een stempel op de campagne drukken. Daarnaast zullen er diverse ontmoetingen zijn met campagneteams en politici ter plaatse. De uitdaging zal zijn om een aantal van de 12 kandidaten voor de eigen camera te krijgen. Of zij daarin slagen is direct te volgen op de ingenieuze weblog www.bkbinfrankrijk.nl, met aanvullende berichtgeving op www.bkb.nl, www.sargasso.nl en www.dagbladvanhetnoorden.nl.

Voor informatie over het programma of mogelijke opstapplekken voor de bus, kunt u contact opnemen met BKB: 020-5205280. Vanaf donderdagochtend 19 april kunt u ook rechtstreeks bellen naar de Campagnebende in de bus, via contactpersoon Martijn Beckers: 06-22948656.