Een duurzame energietoekomst: creativiteit en innovatie

19.04.2007 / 09:22 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Acti.nl

Acti.nl

Een duurzame energietoekomst: creativiteit en innovatie

Den Haag, 19 april 2007 - Voor energiebesparing liggen grote kansen in de bouw en de betrokken partijen willen aan de slag. Jan Terlouw doet een dringende oproep aan het kabinet om een structurele markt voor energiebesparing te creëren. Cruciaal voor de komende jaren is een innovatieve en ambitieuze praktijkaanpak voor zowel nieuwbouw, groot onderhoud als renovatie. Daarvoor is een concreet plan opgesteld door het platform energietransitie gebouwde omgeving (PeGO), dat een overheidsbijdrage vraagt van 70 miljoen voor de komende 5 jaar.


- In zijn rol van voorzitter van het PeGO doet Jan Terlouw het voorstel om 3.000 duurzame nieuwbouwwoningen, 3.000 duurzaam verbeterde bestaande woningen en 20 utiliteitsprojecten, bestaand en nieuw te realiseren. Dit project zorgt ervoor dat het 'gat' tussen innovatie én marktintroductie van slimmer en creatieve vindingen de weg naar de gebouwde omgeving weten te vinden. Door de combinatie met een ander plan, om een groot aantal bestaande woningen aan te pakken, ontstaat een toekomstige markt voor producenten van deze energiezuinige bouwmethodes. Op deze wijze kan het gebruik van fossiele brandstoffen in de gebouwde omgeving met 50 procent in 2030 worden teruggebracht.

Inpassing in het elektriciteitsnet van grootschalige duurzame energiebronnen en kleinschalige energieopwekking door huishoudens en bedrijven moet mogelijk zijn zonder de kwaliteit van de distributie aan te tasten. In een concurrerende markt is hiervoor wel een totaal vernieuwde Europese infrastructuur nodig.

Door verschillende partijen werd nadrukkelijk gevraagd om stimuleringsmaatregelen te nemen door de overheid (EZ) om in Europees kader de vernieuwing van de elektriciteitsinfrastructuur te bevorderen met het oog op de inzet van grote hoeveelheden discontinu opgewekte elektrische energie (windenergie, warmte-kracht koppeling)


- Wim Sinke spreekt namens ECN uit duurzame technologieën te zullen ontwikkelen en te helpen toepassen. ECN zal verder hoogwaardige informatie beschikbaar maken en naar overheid en samenleving agenderend optreden betreffende kansen, uitdagingen en problemen rondom energieopties.

- KEMA is direct betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe Europese elektriciteitsnetwerk (mede via het voorzittersschap van het European Technology Platform Smart Grids) en brengt industrie en energiebedrijven bij elkaar om te innoveren. In deze innovatie neemt KEMA zelf veel initiatieven en is gecommitteerd om via de netwerken de transitie mogelijk te maken.

Dit zijn enkele van de concrete voorstellen en acties die vandaag tijdens de vierde innovatieconferentie van de Netherlands Academy of Technology and Innovation vanuit bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen worden gepresenteerd die als thema heeft: een duurzame energietoekomst: creativiteit en innovatie. De verbetering van het innovatieklimaat in Nederland heeft de hoogste prioriteit van de Netherlands Academy of Technology and Innovation AcTI-nl. Met de innovatieconferenties zet AcTI-nl zet zich in om met bedrijven, kennisinstellingen en overheid tot afspraken te komen om het innovatievermogen te verbeteren.
In de Innovatieconferenties heeft AcTI-nl tot nu toe veel aandacht besteed aan de verbetering van het innovatieklimaat in Nederland, o.a. door innovatief ondernemerschap te stimuleren en samenwerking te bevorderen, tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid. Dit jaar introduceert AcTI-nl een nieuw aandachtspunt: urgente en complexe maatschappelijke thema's die om creatieve en baanbrekende innovaties vragen. Het gaat om thema's die de overheid niet alleen kan oplossen, maar ook het bedrijfsleven niet, zoals o.a. zorg, vergrijzing en mobiliteit en ons thema van dit jaar: duurzame energie. Dit moet een gezamenlijk optreden worden, van bedrijven èn overheid èn kennisinstellingen.
De Innovatieconferentie die vandaag wordt gehouden is de vierde in een reeks. Het Netherlands Academy of Technology and Innovation organiseert deze jaarlijks. Volgend jaar zal AcTI-nl de resultaten van deze vierde conferentie bekend maken. De resultaten van de vorige innovatieconferenties met als thema's respectievelijk 'Innovatief ondernemerschap', 'Stimulering innovatieve netwerken tussen kennisinstellingen en midden- en kleinbedrijf', en 'Accelerating High Tech Front Runners', zijn te vinden op de website www.acti-nl.org/innovatieconferentie.

AcTI-nl - Netherlands Academy of Technology and Innovation De Netherlands Academy of Technology and Innovation AcTI-nl is een onafhankelijke vereniging van ca. tachtig personen, die op persoonlijke titel lid zijn. AcTI-nl selecteert zijn leden op grond van bewezen gezag en kwaliteiten uit het innoverende bedrijfsleven, het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek en uit de publieke en private kennisinstellingen.
AcTI-nl bespreekt economische en maatschappelijke vraagstukken rond innovatie en toepassing van wetenschap en techniek. Zijn invloed doet AcTI-nl gelden door middel van gerichte bijdragen van de leden aan bestuurlijke en politieke meningsvorming. De Netherlands Academy of Technology and Innovation is in 1986 opgericht als het Nederlands Forum voor Techniek en Wetenschap.