Gemeente Zoetermeer

Voortgangsrapportage Aanpak Huiselijk Geweld Zoetermeer

De nota geweld Binnenshuis / Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld werd in februari 2005 vastgesteld door de gemeenteraad. Onderdeel hiervan is een actieplan dat bedoeld is om huiselijk geweld terug te dringen door informatie, preventie, hulp, opvang, behandeling en nazorg. De activiteiten worden uitgevoerd door lokale en regionale diensten en hulpverleningsinstellingen.

De resultaten in de afgelopen twee jaar zijn:

* Er is een regionaal Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) gerealiseerd, waar 24 uur per dag melding kan worden gedaan van huiselijk geweld door hulpvragers, politie en hulpverlenende instellingen. Het regionale telefoonnummer hiervoor is 0900 0443322. Het website adres is www.huiselijkgeweldhaaglanden.nl
* In Zoetermeer is een lokaal Coördinatiepunt Hulpverlening Huiselijk Geweld (CHHG)gerealiseerd (uitgevoerd door de Stichting Kwadraad) om zorg te dragen voor een efficiënte coördinatie en uitvoering van de hulpverlening rond huiselijk geweld in Zoetermeer.

De concrete resultaten zijn:

* ASHG regionaal: diverse publiekscampagnes en deskundigheidsbevordering hebben geleid tot een toename van het aantal meldingen bij het ASHG (van 364 naar 461).

Opvallende signalen zijn:

* Bij 60% van de meldingen zijn kinderen betrokken, als slachtoffer of als getuige

* 10% van de meldingen betreft moedwillig geweld gericht op ouderen. Hiervoor is een specifieke aanpak opgesteld.

Ook in Zoetermeer leidt de naamsbekendheid van het meldpunt tot een toename van het aantal aanmeldingen: van 60 naar 75. De top drie van aanmeldende partijen zijn het algemeen maatschappelijk werk, het advies en steunpunt Huiselijk geweld en de politie. In 80% van de gevallen zijn kinderen betrokken. Lichamelijk geweld is de vorm van geweld die het meest voor komt (61%) gevolgd door bedreiging (16%).