Gemeente Zoetermeer

Voorstel integrale aanpak risicojeugd

Met de uitvoeringsnotitie risicojeugd wil de gemeente komen tot een integrale aanpak van veiligheid, opvoeding, scholing, zorg en werk. Het college stelt de gemeenteraad voor een convenant risicojeugd te sluiten met diverse partners.

Deze opzet kan een aanpak realiseren tussen de zorgstructuur, de wijkaanpak en de justitiële keten voor problematische jeugdgroepen, mogelijk radicaliserende jongeren, jongeren met regelmatige politiecontacten en multi-probleem jongeren. Het voorstel voorziet in een versterking van de wijkaanpak, verbreding van het Zoetermeerse Zorgnetwerk (ZzoN) qua functies en doelgroepen, inzet van nieuwe methodieken en het optimaliseren van het Jongeren Informatie Systeem (JIS).

De gemeente Zoetermeer wil niet alleen de hinder van overlastgevende jeugd terugdringen, maar tegelijkertijd de jongeren die dat nodig hebben een beter toekomstperspectief bieden. Ook wil de gemeente een halt toe roepen aan de ongewenste ontwikkeling van radicaliserende jongeren in Zoetermeer.

Tot nu toe bleef de aanpak beperkt tot problematische jongerengroepen, variërend van hangjongeren tot overlastgevende en criminele jongerengroepen. Hierbij ging het vooral om een wijkgerichte en groepsgerichte werkwijze.

Voor jongeren(groepen) met radicaliserende sympathieën was nog geen integrale visie en aanpak opgesteld.

Convenantpartners zijn, naast de gemeente Zoetermeer:
* GGD Zuid Holland West

* Stichting MOOI, Zoetermeer

* Primair Onderwijs

* Voortgezet Onderwijs

* ROC ID College

* Politie Haaglanden

* Bureau Jeugdzorg / jeugdreclassering

* Raad voor de Kinderbescherming

* Reclassering Nederland

* Stichting Kwadraad

* Parnassia

* Halt Haaglanden