Persberichten Lekstroom, 10.10 uur

Utrecht, 19-04-2007

Autokraker spreekt af

VIANEN Het slachtoffer van een autokraak wist op woensdag 18 april via-via te achterhalen wie er in zijn bestelbus hadden ingebroken.

Kort na 22.00 uur werd een 26-jarige man uit Vianen gebeld door een buurman. Die vertelde dat er in de bus van de Vianees was ingebroken. Hij ging poolshoogte nemen en zag dat zijn navigatiesysteem met accessoires uit het afgesloten dashboardkastje van de bestelbus waren gestolen.

Via-via wist de Vianees te achterhalen welke jongens mogelijk bij de autokraak betrokken waren. Hij legde telefonisch contact met één van hen en zij spraken af bij de Waterbiestunnel in Nieuwegein. Daar kreeg het slachtoffer zijn navigatiesysteem van een jongen terug, maar de bijbehorende spullen zaten er niet bij.

De Vianees had ondertussen de politie gebeld. Door agenten werd de verdachte, een 16-jarige jongen uit IJsselstein, ter plaatse aangehouden. Hij is naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Onderweg naar het politiebureau werd de Vianees door een buurtgenoot gebeld: de andere verdachten hadden de overige gestolen spullen bij de woning van de Vianees neergelegd. Daarmee had het slachtoffer al zijn spullen terug. Het onderzoek naar de aangehouden verdachte en naar de identiteit van zijn medeverdachten wordt voortgezet.

Piepende deur

NIEUWEGEIN Een piepende deur verraadde op woensdag 18 april de aanwezigheid van inbrekers.

In de avond waren de bewoners van een woning aan de Alkemaderschans vroeg naar bed gegaan. Kort na 22.00 uur hoorden zij de deur van de woonkamer piepen en de man des huizes ging poolshoogte nemen. Op de overloop kwam hij een verdachte tegen, die de trap afvloog en niet terug werd gezien. Vervolgens liep de bewoner een tweede verdachte, een 15-jarige jongen uit Nieuwegein, tegen het lijf. Hij zei de verdachte in de woonkamer te gaan zitten. Dat maakte kennelijk indruk, want de jongen deed dat. De bewoner belde vervolgens de politie.

De 15-jarige verdachte werd aan de agenten overgedragen en in het politiebureau ingesloten. Uit de woning bleken mobiele telefoons en een navigatiesysteem te zijn gestolen.

Uit onderzoek kwam de identiteit van de medeverdachte naar boven: een 16-jarige jongen uit Nieuwegein. Hij werd in zijn ouderlijke woning in Nieuwegein aangehouden. Ook hij is in het politiebureau ingesloten. De buit is nog niet boven water.

Met inhoud kledingcontainer aan de haal

IJSSELSTEIN Op woensdag 18 april gingen drie verdachten er met de inhoud van een kledingcontainer vandoor.

Rond 16.40 uur belde een getuige dat drie verdachten op De Biezen een kledingcontainer hadden leeggehaald en met hun buit in de richting van de tramhalte aan het Achterveld liepen.

Agenten troffen het drietal, een jongen van 15 jaar, een vrouw van 25 jaar en een man van 50 jaar, allen met de Roemeense nationaliteit, aan op de tramhalte. Zij hadden maar liefst tien vuilniszakken met kleding bij zich. De verdachten werden aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt voor de diefstal van de kleding.

Lasercontrole: rijbewijs kwijt

HOUTEN De politie heeft op woensdag 18 april van 13.45 uur tot 14.45 uur met de lasergun op de Utrechtseweg op snelheid gecontroleerd.

Bij de controle werden vijf snelheidsovertredingen geconstateerd variërend van 13 t/m 55 kilometer. De motorrijder, een 20-jarige Utrechter, die 105 km/u reed waar hij 50 mocht, moest zijn rijbewijs inleveren en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

De andere snelheidsovertreders kregen een bekeuring. Eén van hen kon dat kennelijk niet erg op prijs stellen en gooide zijn bekeuring op straat. Ook daar kreeg hij een bekeuring voor. Tevens werden bekeuringen uitgeschreven voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs (1) en voor het onnodig claxonneren dan wel met groot licht seinen (2).

Wie haalt straks uw auto leeg?

SIT ondersteunt wijkteam IJsselstein bij campagne preventie auto-inbraak

IJSSELSTEIN - Het Snel InterventieTeam (SIT) van de politie Utrecht heeft tussen 27 maart en 13 april in IJsselstein informatie verzameld over mogelijke verdachten van inbraken in autos en het publiek preventief voorlichting gegeven.

Deze actie was hoog nodig want het aantal inbraken in autos bleek enorm gestegen. Na het officiële startmoment op maandag 26 maart van de Integrale Veiligheids actie Bestrijding en Voorkoming diefstal af/uit auto gingen politiemensen van het SIT aan de slag.

Het SIT bezocht 1888 woningen in de wijken gelegen in het Kasteelkwartier en IJsselveld. Bij 675 woningen werden de bewoners geïnformeerd over de campagne. Bovendien werd aan hen de door de gemeente en de politie speciaal ontwikkelde folder aangeboden. Bij de overige 1213 woningen werd de folder in de brievenbus gedaan. Nog eens 548 folders zijn op 13 april onder de ruitenwissers van geparkeerde autos bevestigd in de binnenstad, het winkelcentrum De Clinckhoeff en bij het theater. In totaal zijn 2429 folders uitgezet.

De bewoners bleken in het algemeen aangenaam verrast te zijn over het feit dat zij op deze wijze werden geïnformeerd over de inbraken in autos en wat zij zelf kunnen doen om een inbraak te voorkomen. De verzamelde informatie van de bewoners uit de wijk over mogelijke verdachten van inbraken in autos wordt aan het wijkteam verstrekt waarna het op bruikbaarheid wordt geanalyseerd.