Nieuw-Vlaamse Alliantie


Rode kaart voor Sint-Genesius-Rode (19/04/07)

Mark Demesmaeker dient klacht in tegen samenstelling kiezerslijst

Het gemeentebestuur van Sint-Genesius-Rode overtreedt andermaal bewust de bestuurstaalwet. Dat heeft Vlaams minister Marino Keulen gezegd in antwoord op een actuele vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker (N-VA). De gemeenteraad van Rode had afgelopen maandag 16 april beslist de Franstalige inschrijvingsformulieren van Belgen in het buitenland te aanvaarden. Het gaat om een 300-tal kiezers die zo onwettig op de kiezerslijsten worden ingeschreven. Minister Keulen: Faciliteiten gelden alleen voor de inwoners van de eigen gemeente. Met andere woorden, Belgen in het buitenland die zich laten registreren als kiezer in Sint-Genesius-Rode, moeten dat doen in het Nederlands. Dat is gewoon de inhoud van de bestuurstaalwetgeving. Ook de onderrichtingen van de FOD Buitenlandse Zaken zijn volgens de minister ondubbelzinnig.

Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker zal in elk geval klacht indienen bij het Hof van Beroep tegen de samenstelling van de kiezerslijsten.
Hij wijst er voorts op dat het gemeentebestuur ook nu van plan is Franstalige oproepingsbrieven te versturen. Toen dat gebeurde voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar, kondigde minister Keulen sancties aan. Vier burgemeesters van faciliteitengemeenten zijn nog altijd niet benoemd, maar echte sancties zijn nog niet getroffen omdat het onderzoek nog niet afgerond is. Mark Demesmaeker betreurt dit en vraagt een kordaat signaal: Artikel 71 van het Gemeentedecreet is heel duidelijk: De Vlaamse Regering kan de burgemeester, schepen of voorzitter van de gemeenteraad schorsen of afzetten wegens kennelijk wangedrag of grove nalatigheid. Mijnheer de minister, in dit geval gaat het om een telkens herhaalde inbreuk, in strijd met omzendbrieven, in strijd met uw omzendbrief, in strijd met de taalwetgeving en in strijd met arresten van de Raad van State. Het spel heeft zijn regels en de scheidsrechter moet die regels doen naleven. Als de spelers de spelregels overtreden, moet de arbiter zeer snel en kordaat ingrijpen. Dat kan met een gele kaart, en als het nog eens gebeurt, moet het met een rode kaart. Voor mij komt op dit moment alleen nog een rode kaart in aanmerking. Zo niet verliezen wij alle gezag en geloofwaardigheid in de Vlaamse Rand rond Brussel.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Mark Demesmaeker

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be