Unie KBO bestaat 55 jaar en groeit spectaculair

19.04.2007 / 10:45 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Unie kbo

Unie kbo

Verhuizing naar nieuw pand:
Unie KBO bestaat 55 jaar en groeit spectaculair

Unie KBO viert volgende maand haar 55-jarig bestaan en kan dat doen met ruim 310.000 leden. Dat de grootste seniorenorganisatie van Nederland springlevend is, bewijst de ledengroei van ruim 10% in minder dan één jaar tijd. En in die tijd verdubbelde het aantal leden in de leeftijdscategorie 50 tot 65 jaar. De ledengroei én de groei van alle verenigingsactiviteiten zijn zo onstuimig dat de Unie KBO op maandag 23 april verhuist naar een groter kantoorpand aan het Julianaplein 2 te 's-Hertogenbosch.

De Unie KBO is trots op het feit dat zoveel 50-plussers de organisatie weten te vinden en te waarderen. Uit onafhankelijk ledenonderzoek blijkt dat de manier waarop de Unie KBO voor de belangen van de ouderen opkomt, door 98% als heel positief of positief wordt ervaren.
Het ledenprofiel laat zien dat de vrouwen bij de Unie KBO met 56 % in de meerderheid zijn. De leden wonen vrijwel gelijkelijk verdeeld in grote streden, middelgrote en kleine steden, dorpen en landelijke gebieden. Een kleine meerderheid van alle leden is al langer dan 5 jaar lid. Ruim 60.000 leden verrichten op regelmatige basis vrijwilligerswerk voor de eigen vereniging. De totale waardering van het lidmaatschap komt uit op een rapportcijfer van 7,8. Dit is een stijging van 0,4 ten opzichte van het jaar daarvoor. De Unie KBO is erg blij met de goede beoordeling van onze achterban.

Anno 2007 beslaan de landelijke activiteiten van de Unie KBO een zeer breed terrein, maar het organiseren van lokale activiteiten is belangrijker dan ooit. Hier ligt namelijk de kennis van de doelgroep én veel slagkracht: bij de 960 lokale afdelingen en de tienduizenden vrijwilligers.
Daar komt bij dat de Unie KBO van de leden steeds nieuwe ideeën krijgt aangereikt om de service en diensten te verbeteren en uit te breiden. Hieruit blijkt dat senioren midden in de samenleving staan en innovatie zeker niet schuwen.

Op deze wijze kwam recentelijk een collectieve zorgverzekering en een collectief telefonieaanbod tot stand, wat zorgde voor een forse toestroom van nieuwe leden. Het lidmaatschap verschilt per lokale afdeling, maar kost doorgaans zo'n 20 euro op jaarbasis. Dit bedrag valt in het niet bij de vele immateriële en materiele voordelen.

De Unie KBO verwacht vanuit de nieuwe locatie aan het Julianaplein de stijgende lijn te kunnen voortzetten. De ambitie en daadkracht is in ieder geval volop aanwezig. De 55-jarige Unie KBO is vitaal en geeft grijs graag kleur.


--------------------