Universiteit Twente

"Verleiding brengt grote projecten in verlegenheid"

Oratie prof.dr. Rikus Eising, decaan Construerende Technische Wetenschappen

Grote projecten gaan vaak al in de beginfase de mist in omdat opdrachtgever en opdrachtnemer `te graag willen'. Eenmaal op weg, is het project niet meer te stoppen. Bijsturen is geen kwestie van projectmanagement of het inhuren van dure consultants, maar van vakmanschap. `Als je het begrijpt kun je het veranderen' is dan ook de titel van de intreerede die prof. Rikus Eising op 19 april houdt als decaan van de faculteit Construerende Technische Wetenschappen van de Universiteit Twente.

Als de partijen heel graag willen, wordt de realiseerbaarheid van een te sluiten contract nogal eens uit het oog verloren, aldus Eising in zijn oratie. Risico's worden dan ontkend of gemarginaliseerd. Als er al sprake is van risicobeheersing, wordt dat proces onvoldoende gevoed met juiste informatie. Eenmaal op gang gebracht is er geen houden aan: de hele machinerie van projectmanagement, -technieken en
-gereedschappen treedt in werking. De mensen die bij de ondertekening zo `eager' waren, zullen nog lang in het proces zaken proberen weg te moffelen.

Dat is volgens Eising niet te ondervangen met "bedrijfskundig gekleurde technieken", die vooral bij houden hoe het gaat - of mis gaat. Goede sturing gaat over het goed managen van het projectteam -de menselijke kant- en het goed omgaan met de inhoudelijke aspecten van het project. "Gewoon vakmanschap", aldus de decaan. "Wat je moet doorbreken is het proces van verstoppen en wijzen naar anderen. Pas dan kan er opnieuw energie ontstaan om het project weer op te pakken. Maar dat kan heel duur uitpakken."

Ook een `boomstructuur van getekend commitment' ondervangt de valkuilen niet; die helpt slechts bij het onder druk houden van het projectteam tot het `gezwel' barst. Volgens Eising heb je alleen een kans als het management dat de beslissingen neemt, het project ook inhoudelijk kan beoordelen. Inhoudelijke kennis maakt het management alert. Concluderend ziet Eising wel iets in een onderzoeksveld `verleidingen, emoties en dubbele agenda's aan het begin van projecten.'

Meidenklas

In zijn intreerede gaat Eising verder in op het onderwijs en de competenties die van een ingenieur gevraagd worden. Zijn eigen faculteit heeft de opleidingen Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek en Industrieel Ontwerpen in huis. Nieuw is de opleiding Technologie, Ontwerpen en Maatschappij, die VWO-meiden met een profiel Cultuur en Maatschappij of Economie en Maatschappij in staat stelt een technische Bacheloropleiding in drie jaar af te ronden. Hiermee hoopt de faculteit meer getalenteerde vrouwelijke studenten te interesseren voor de techniek, ook als zij daarvoor niet het juiste profiel hebben gekozen.

Rikus Eising was 22 jaar werkzaam bij Thales Nederland, het vroegere Hollandse Signaalapparaten, in diverse directiefuncties. Tot zijn aanstelling aan de Universiteit Twente was hij daar directeur Speciale Projecten.

Noot voor de pers

Prof.dr. Rikus Eising houdt zijn oratie op 19 april in gebouw Vrijhof op de campus van de Universiteit Twente,

De redetekst `Als je het begrijpt kun je het veranderen' is op aanvraag verkrijgbaar.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053)4894244

Top
Laatst gewijzigd op 19-04-2007 11:26:45 door Webmaster