FNV KIEM

Bezuinigingen frustreren arbeidsparticipatie
De overheid wil 190 miljoen euro bezuinigen op de bemiddeling van werkzoekenden door het CWI, het UWV en de gemeenten. De FNV is bezorgd. Want als de bonden straks tijdens de participatietop afspraken gaan maken met werkgeversorganisaties en de regering over manieren om meer mensen aan een baan te helpen, is die bemiddeling hard nodig. Anders heeft het weinig tot geen zin om met de sociale partners rond de tafel te gaan zitten.

"Als we afspreken dat er bijvoorbeeld meer banen moeten komen voor oudere werklozen en mensen met gezondheidsproblemen, dan is het toch wel jammer als de dienstverlening ontbreekt om vacatures en werkzoekenden bij elkaar te brengen", aldus Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV.

De FNV is bovendien aan het inventariseren met haar Grote Wachtkamerenquête hoe de begeleiding naar werk nu verloopt. Wat vinden de klanten van het CWI, het UWV en sociale integratiebureau's zelf van de dienstverlening. "Hoe verloopt de begeleiding naar werk, wordt er scholing aangeboden, is er een vaste contactpersoon?" legt Jongerius uit. De FNV hoopt deze week in totaal zo'n 2500 enquêtes af te nemen.

De eerste, voorlopige conclusie uit het onderzoek is dat door de aantrekkende economie weliswaar minder mensen aangewezen zijn op de bemiddeling van het CWI, UWV en de sociale diensten, maar dat de personen die nu nog in een uitkeringssituatie zitten, extra hulp nodig hebben bij het vinden van een baan. Jongerius: "Er is meer behoefte aan maatwerk en een 'een-op-een'-begeleiding om mensen vanuit de WW, de WAO, de WIA en de bijstand aan het werk te helpen. Dat kost menskracht en dat kost geld." De FNV heeft de regering daarom om opheldering gevraagd. De vakcentrale wil duidelijkheid over de vraag waar en hoeveel de regering zelf wil investeren. Lees meer
---