Gemeente Den Haag

De eerste editie van de The Hague Festivals (in de periode van 14 tot en met 24 juni) bevat vele verschillende activiteiten en evenementen.

Wethouder Frits Huffnagel gaf donderdag 18 april een overzicht van de evenementenkalender van The Hague Festivals.
The Hague Festivals start met het Edison Gala in de Ridderzaal en het driedaagse Festival Classique. Gedurende de gehele festivalperiode is Den Haag Sculptuur te bezoeken. Het Festival eindigt met Parkpop op 24 juni.

" The Hague Festivals is een groeimodel. We hopen dat steeds meer evenementen aansluiten, zei wethouder Frits Huffnagel, verantwoordelijk voor onder meer citymarketing.

The Hague Festivals
The Hague Festivals mikt in de eerste editie op regionaal niveau, op termijn wordt gestreefd naar een landelijk en internationaal publiek. Het bundelt bestaande en nieuwe evenementen en tentoonstellingen. Festival Classique, Parkpop en de internationale beeldententoonstelling Den Haag Sculptuur aan het Lange Voorhout maken nadrukkelijk deel uit van de The Hague Festivals. Op tal van locaties in de binnenstad zijn er evenementen, workshops en tentoonstellingen.

Edison en Festival Classique
Het Edison Gala vormt de aftrap van het Festival Classique (15 tot en met 17 juni). Op 14 juni worden de Edisons, de prestigieuze prijzen voor klassieke muziek, uitgereikt in de Ridderzaal. Festival Classique speelt zich af op twintig podia in de binnenstad, waaronder drie gratis buitenpodia. Het openluchtconcert op de Hofvijver op zaterdag 16 juni wordt live uitgezonden door de Avro. Het Residentie Orkest speelt dan onder meer de Boléro van Maurice Ravel. Jessye Norman treedt op tijdens het slotconcert op 17 juni. Pop en Politics
Op donderdagmiddag 21 juni gaat Den Haag zijn titels als Popstad en Stad van Recht en Vrede samenbrengen middels een seminar, in de Boterwaag, met vanaf 17.00 uur een passende muzikale afsluiting op het Grote Marktpodium

Midsummer Shopping Night
Op 21 juni zullen vele activiteiten plaatsvinden onder de verzamelnaam Midsummer Shopping Night.

Parkpop
Op 24 juni eindigt The Hague Festivals met Parkpop. Het Haags Poppodium LIVE verhuist van het Zuiderparktheater naar de Grote Markt en als extraatje een Preview van Parkpop als spetterend slot. Deze Preview is de Amerikaanse groep The Family Stand. Voorafgaand aan Parkpop - op zaterdagmiddag 23 juni - vindt Kinder Parkpop plaats. Op 20 en 22 juni is er een competitie tussen urban bands met als eindbestemming de Haagse Xstage op Parkpop zelf.

Grote Markt
Op de Grote Markt zullen tijdens de gehele festivalperiode elke dag activiteiten plaatsvinden. Dit in een samenwerkingsverband tussen de ondernemers, het Paard van Troje, het Haags Pop Centrum, de Ruijs Stichting en het Haags Poppodium. Voorbeelden zijn een Coverband Festival, het Rum en Rhythm preview. De Grote Markt wordt de PopHotSpot van Den Haag

Diverse activiteiten
In samenwerking met City Mondial worden een aantal evenementen georganiseerd, zoals de Aziatische markten op het Rabbijn Maarssenplein, kinderactiviteiten op het Spuiplein, diverse alternatieve vervoermiddelen door de stad. Denk hierbij aan de gouden koetsjes, historisch bus- en trammaterieel, riksja, waterfietsen. Bovendien vinden er extra rondvaarten van de stichting Ooievaart plaats.