Verbond van Verzekeraars

Internationale afwikkeling joodse oorlogstegoeden afgerond

De International Commission on Holocaust Era Insurance Claims (ICHEIC) is opgeheven. Dat is te lezen in de nieuwste uitgave van Verzekerd!. De commissie, waarvan ook het Verbond lid was, heeft zich de afgelopen jaren gebogen over de afhandeling van niet-uitbetaalde verzekeringsclaims van slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. In totaal is ruim 300 miljoen dollar aan claimanten uitgekeerd en 150 miljoen aan humanitaire projecten.

De ICHEIC werd in 1998 opgericht om een internationale oplossing te vinden voor niet-uitbetaalde claims uit de Tweede Wereldoorlog. In 2000 maakte voorzitter Lawrence Eagleburger, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de VS, bekend dat er een uitgebreide, wereldwijde claimprocedure was overeengekomen. "De samenwerking tussen verzekeringsmaatschappijen, joodse groeperingen, officiële verzekeringsinstanties en overheidsinstellingen heeft geresulteerd in een unieke werkwijze voor een snelle bestudering en uitbetaling van rechtmatige claims", aldus Eagleburger destijds.

100.000 informatieverzoeken
Nu, ruim zeven jaar later, maakte de ICHEIC-voorzitter tijdens een afsluitende bijeenkomst in Washington bekend dat de commissie in totaal ruim 100.000 informatieverzoeken en claims heeft ontvangen. De verbonden verzekeraars hebben meer dan 300 miljoen dollar uitgekeerd. De meerderheid daarvan (238 miljoen) ging naar aanvragers waarvan polisinformatie is aangetroffen en de claim betrekking had op een bestaande maatschappij. Daarnaast konden ook de mensen die niet over informatie beschikten en/of die de naam van een inmiddels niet meer bestaande verzekeraar noemden, een beroep doen op de commissie. Naast de uitkeringen aan claimanten werd 150 miljoen dollar besteed aan humanitaire doeleinden, zoals de sociale en financiële ondersteuning van joodse oorlogsslachtoffers en onderwijsprojecten over de holocaust. De verzekeraars die bij de commissie zijn betrokken, hebben intussen aangegeven gerechtvaardigde aanspraken in de toekomst te blijven honoreren.

Afwikkeling in Nederland
Het Verbond is in 2000 toegetreden tot de ICHEIC, nadat in 1999 een overeenkomst was gesloten tussen het Verbond en het Centraal Joods Overleg. Het Verbond, die de drie in de VS actieve Nederlandse verzekeraars die betrokken waren bij de schadeafwikkeling vertegenwoordigde, had een unieke positie. Anders dan in andere landen werden Nederlandse informatieverzoeken namelijk niet behandeld door (en volgens de normen van) de ICHEIC zelf, maar door de Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa. Deze stichting heeft sinds 2000 in totaal 15.396 aanvragen ontvangen, waarvan er inmiddels bijna elfduizend (ruim zeventig procent) zijn afgehandeld. De verzoeken zijn ingediend door 3.028 personen, waarvan 1.745 uit Nederland, 527 uit Israël, 391 uit de Verenigde Staten en 375 uit overige landen. Tot nu toe zijn 882 polissen uitgekeerd voor een bedrag van ruim 4,5 miljoen euro aan 5.766 rechthebbenden. Van de aanvragen die nog in behandeling zijn, zijn er 3.071 in onderzoek bij verzekeraars en 1.160 bij de Stichting Sjoa.
De stichting blijft tot 2010 actief voor het afhandelen van ingediende aanvragen die rechtstreeks naar de stichting worden gestuurd.

Verzekerd!, april 2007