Gemeente Leeuwarden

Beeldengroep weer terug in Pier Pander Tempel

Bron: Gemeente Leeuwarden (19-04-2007) Na jaren van afwezigheid, is donderdag 19 april, de beeldengroep van Pier Pander weer teruggeplaatst in de Pier Pander Tempel op het Noorderbolwerk in de Prinsentuin in Leeuwarden. Vanuit het Pier Pander Museum zijn de beelden op transport gezet en in de tempel op hun sokkels teruggeplaatst.
De vijf levensgrote marmeren beelden - Uchtend, Gevoel, Gedachte, Kracht en Moed - vormen het levenswerk van de Friese beeldhouwer (1864-1919). Daarmee is de restauratie van de Pier Pander Tempel bijna voltooid.

Heropening van de tempel vindt plaats op vrijdag 1 juni a.s. en maakt deel uit van de grote Pier Pander Manifestatie die in Leeuwarden plaatsvindt. Naast de tempel is er een overzichtstentoonstelling in het Fries Museum en wordt het Pier Pander Museum in de Prinsentuin ook heropend. Bovendien is daar een bijzondere expositie over de waardering van Panders oeuvre na zijn dood. De manifestatie is een samenwerkingsverband van Fries Museum, Historisch Centrum Leeuwarden - die zowel Pier Pander Tempel als Museum onder zijn beheer heeft - Omrop Fryslân en de Friese Pers Boekerij. Hoofdsponsor is de Friesland Bank.

Begin deze eeuw zijn de vijf tempelbeelden grondig gerestaureerd door de gerenommeerde restaurator Pier Terwen. De gehele collectie Pier Pander - bestaande uit marmeren en gipsen beelden, reliëfs en bustes - is met steun van de Mondriaan Stichting onder handen genomen.

Pier Pander ontwikkelde al in 1885 ideeën om zijn levenswerk - de vijf beelden - te plaatsen in een tempeltje. Pas na zijn dood in 1919 is de beeldengroep door een Italiaanse beeldhouwer in wit marmer gehakt. De tempel zelf in de Prinsentuin verrees uiteindelijk in 1924. Na ruim tien jaar gesloten te zijn geweest, is het tempeltje het afgelopen halfjaar grondig gerestaureerd in opdracht van de Gemeente Leeuwarden. De glas-in-lood ramen zijn gerestaureerd en teruggeplaatst. De natuurstenen vloer en sokkels zijn gerestaureerd en de wanden geverfd, waarbij originele kleuren zijn toegepast. De Pier Pander Tempel is in de periode van 2 juni a.s. tot en met 6 januari 2008 geopend op dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.