Gemeente Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden in de prijzen!

Bron: Gemeente Leeuwarden (19-04-2007) De gemeente Leeuwarden heeft de titel `Innovatief Teamspeler EnergieTransitie' gewonnen. Yvonne Bleize, wethouder milieu, heeft op 18 april de prijs uit handen van minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, ontvangen.
De jury, onder leiding van de heer Bergkamp (secretaris-generaal van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij), is onder de indruk van de vele samenwerkingsprojecten die de gemeente aangaat. 'De gemeente Leeuwarden is al vele jaren zeer actief op het gebied van energie. De gemeente werkt daarbij intensief samen met allerlei andere organisaties, bijvoorbeeld met woningcorporaties en projectontwikkelaars. Zowel in nieuwbouw als in renovatie weet de gemeente steeds weer baanbrekende projecten te realiseren. Leeuwarden is ook een van die gemeenten die rijden op aardgas een serieuze zet geeft. Leeuwarden is erin geslaagd dat tankstations, autodealers, wagenparkbeheerders allen hun bijdrage gaan leveren', aldus de jury.

Er zijn in totaal 35 organisaties voorgedragen. Hieruit zijn tien organisaties naar voren gekomen die voldoen aan de strenge beoordelingscriteria van de jury. Deze criteria zijn: o Goede samenwerking met andere organisaties; o Innovatief;
o Substantiële inbreng vanuit de organisatie; o Marktperspectief.

Naast de gemeente Leeuwarden hebben ook de gemeente Texel, Klimaatbureau HIER-campagne, Projectgroep Duurzame Energie Projectontwikkeling Woningbouw, Terberg Leasing Greenlease, Vleestomatenkwekerij A en G van den Bosch, E-traction en de Vereniging RAI de titel ontvangen. De gemeente Leeuwarden mag de titel en het logo van de `Creatieve Energie, Energietransitie' voeren op alle uitingen. De titel laat zien dat de gemeente koploper is op het gebied van energiebesparing en de toepassingen van duurzame energie.

De Frisian Solar Challange (de zonnebotenrace) heeft,samen met het NUON Solar Team de `jongehondenprijs' in de wacht gesleept. Zij zijn uitgekozen door de Jongerenpartijen CDJA, Jonge Socialisten, JOVD, Jonge democraten, Perspectief en Dwars. Friesland is dus goed vertegenwoordigd op het gebied van de energiebesparing!

Minister Van der Hoeven komt het startschot verrichten tijdens de volgende Solar Challange in juni 2008. Energietransitie is een ontwikkeling om over te gaan naar nieuwe vormen van energie. Deze titel is speciaal voor organisaties die zich met kracht inzetten voor de energietransitie en laat zien dat men koploper is op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. Tijdens het avondcongres 'Creatieve Energie' worden de winnaars in het zonnetje gezet.