Gemeente Hengelo

Wethouder Ter Ellen onthuld kunstwerk Westermaat

Op woensdag 18 april heeft wethouder Gerard ter Ellen het kunstwerk Hengeler Weend met de vier wimpels op de rotonde Westermaat feestelijk onthuld. Het kunstwerk is ontworpen door Ineke Visser. De initiatiefnemers zijn de serviceclub Mixed Lions en de Ondernemersvereniging Westermaat. Zij hebben beiden 10.000 euro bijgedragen. De resterende 30.000^ euro is door de gemeente betaald.

Meerdere ontwerpen

De opdracht, die in 2005 met behulp van advertenties onder de aandacht van kunstenaars is gebracht, was om een kunstwerk te ontwerpen dat een visitekaartje voor Hengelo is, in een herkenbare vorm, dat past in een zakelijke omgeving en dynamiek uitstraalt. Daarbij moet het onderhoudsarm en vandalismebestendig zijn.

Een werkgroep, met daarin vertegenwoordigers van de Mixed Lions, de ondernemersvereniging Westermaat, de Adviescommissie beeldende kunst en vormgeving en de gemeente Hengelo, heeft meerdere schetsontwerpen van verschillende kunstenaars beoordeeld en tenslotte voor Ineke Visser uit Rotterdam gekozen.

Kunstenares Ineke Visser

Ineke Visser is een Rotterdamse kunstenares met een grote staat van dienst. Ze heeft werk staan in onder andere Rotterdam Alexander en voor de RAI in Amsterdam.

Haar tekst bij de presentatie van haar voorstel luidde:

Het visitekaartje van Hengelo als inspiratie: textiel en metaal. Vanuit de as Amsterdam-Berlijn (A1) verwelkomt Hengelo je met wapperende wimpels in een gastvrije dynamische stad. De beweeglijkheid van TEXTIEL verduurzaamd in METAAL. Met de 'Hengeler Weend' wordt het ritme van de wimpels aangegeven als symbool van trots, toekomst en kracht.
Uitgebeeld in koper- en zilverkleur geven de vier windrichtingen allure en diversiteit weer.

Onthulling

Het kunstwerk is enkele weken geleden geplaatst en op 18 april is hier feestelijk bij stilgestaan, in aanwezigheid van de kunstenares en vertegenwoordigers van de Mixed Lions, de ondernemersvereniging Westermaat en de gemeente. Onder begeleiding van de TNT-fanfare is het gezelschap naar het kunstwerk gelopen, daar hield wethouder Cultuur Gerard Ter Ellen een korte toespraak.

De TNT-fanfare begeleid het gezelschap naar het kunstwerk.

De vier wimpels.