Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176



|Datum         |
|19 april 2007 |
|              |
|              |

Persuitnodiging

manifestatie ontwerpatelier; BrabantStad MozaïekMetropool

Hoe ziet BrabantStad er uit in 2036? Welke keuzes moeten er worden gemaakt? Over deze vragen hebben ontwerpers van de vijf grootste Brabantse steden, de provincie Noord-Brabant, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en het ministerie van VROM zich het afgelopen jaar gebogen in het Ontwerpatelier BrabantStad. Woensdag 25 april wordt het rapport 'BrabantStad MozaïekMetropool' gepresenteerd in de NS Werkplaats in Tilburg. De pers is hierbij van harte welkom.

BrabantStad is het stedelijk netwerk van de gemeenten Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch, Tilburg en de provincie Noord-Brabant. De Nota Ruimte benoemt BrabantStad naast de Randstad, tot tweede nationaal stedelijk netwerk.
Ontwerpers en strategen werkten gedurende tien maanden in het 'Duvelhok' in Tilburg onder leiding van een ateliermeester aan de opdracht: 'Schets een voorstelbaar en nastreefbaar toekomstbeeld van BrabantStad in 2036'. Het resultaat is uitgewerkt in drie toekomstbeelden: Bourgondisch, Bruisend en Booming Brabant. Geen blauwdruk, maar eerder een kompas dat helpt de richting te bepalen om het toekomstbeeld van BrabantStad te bereiken. Met als doel BrabantStad te onderscheiden als stedelijk netwerk dat essentieel anders is dan de Randstad, het Ruhrgebied of de Vlaamse Ruit.

De resultaten van tien maanden werk en bestuurlijke reflectie zullen worden gepresenteerd op de manifestatie BrabantStad MozaïekMetropool in de NS Werkplaats in Tilburg. Dat gebeurt in aanwezigheid van o.a. ZKH Kroonprins Willem-Alexander en secretaris-generaal Hans van der Vlist van VROM. De manifestatie begint om 14 uur en duurt tot 19 uur. Bijgevoegd is het programma. Na afloop van het officiële gedeelte is er omstreeks 17.30 uur een persmoment met Paul Rüpp, gedeputeerde van ruimtelijke ontwikkeling in Noord-Brabant, Els Aarts, wethouder bovenstedelijk ruimtelijk beleid gemeente Tilburg en Steven Slabbers, landschapsarchitect en ateliermeester Ontwerpatelier BrabantStad.

Achtergrond

Om tot de toekomstbeelden te komen, schetste het atelier ontwikkelingen die de komende dertig jaar op BrabantStad afkomen. Te denken valt aan veranderingen in de internationale concurrentiepositie en de economische positie, demografische ontwikkelingen en de veranderende verhouding van stad en land. Daarnaast zijn trends gedefinieerd en zijn Brabantse kwaliteiten benoemd die in 2036 zichtbaar moeten zijn (het DNA van BrabantStad). Ook is aandacht uitgegaan naar de ontwikkelkansen van de afzonderlijke steden Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en Tilburg. Uitgangspunt voor de toekomst is dat de steden gezamenlijk een hoogstedelijke mix van wonen, werken, cultuur en ontspanning moeten realiseren. Daarvoor is een optimale bereikbaarheid noodzakelijk.

De drie toekomstbeelden zijn gebaseerd op het idee dat Brabant een mozaïek is dat bestaat uit een breed palet aan kleuren. Hét kenmerk van BrabantStad is dat steden, dorpen, landschappen, bossen en natuurgebieden in een fijnmazig patroon naast elkaar voorkomen. Afhankelijk van de mate waarin je de kleuren versterkt, vormen de toekomstbeelden zich.

Het eerste toekomstbeeld 'Bourgondisch Brabant' zet in op versterking van de authenticiteit, het koestert de rust van Brabant. Het tweede scenario 'Bruisend Brabant' zet in op het ontwikkelen van stedelijke kracht en een nieuw elan voor de stedelijke cultuur. In het derde toekomstbeeld 'Booming Brabant' ontwikkelt BrabantStad zich dankzij haar kwaliteiten en centrale ligging tot een stedelijk netwerk dat internationaal meespeelt.

De toekomstbeelden laten zien welke keuzes gemaakt moeten worden en wat de consequenties daarvan zijn. Tegelijkertijd geven ze stof om met de externe partijen te praten over de ontwikkelingsrichting van het stedelijk netwerk BrabantStad. De resultaten uit de discussies worden verwerkt in het eindrapport dat rond de zomer klaar is. Dit rapport levert een aantal concrete projecten op voor het meerjarenprogramma BrabantStad 2008-2012.

Op de website www.brabantmozaiek.nl die vanaf 25 april online is, wordt gedurende een maand een publieke discussie gevoerd over de ruimtelijke plannen. Tevens zijn enkele chatsessies gepland.