Partij van de Arbeid

'Aanpak allochtone criminelen te vrijblijvend'

19-04-2007 12:11

Om te komen tot een effectieve aanpak van criminele allochtonen, moet onder meer veel eerder worden ingegrepen in gezinnen waar de opvoeding totaal mislukt. Ook moet de oprukkende gettocultuur in nieuwe en oude achterbuurten ontmanteld worden. Dat schrijft PvdA Tweede-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem in de Volkskrant.

Dijsselbloem reageert met zijn artikel op een opiniestuk van Fleur Jurgens, die donderdag 29 maart jongstleden vier mythen beschreef die hangen rond het debat van Marokkaanse criminele jongens. Dijsselbloem wil de vier mythen willen beantwoorden met een pleidooi om vier taboes te doorbreken.

Dijsselbloem: Taboes die een effectieve aanpak in de weg staan. En die, hoewel vaker besproken, nog niet echt zijn doorbroken; vaak ook niet in mijn partij. Ten eerste moeten we veel eerder ingrijpen in gezinnen waar de opvoeding totaal mislukt. Ten tweede onderkennen dat ons systeem van bestraffen op dit moment helemaal niet werkt en bij het bepalen van de vorm van bestraffing zonodig rekening houden met culturele achtergrond. Ten derde het ontmantelen van de oprukkende gettocultuur in nieuwe en oude achterbuurten. En ten vierde het pragmatisch doorbreken van de schijn-scheiding van kerk en staat; schakel het desnoods geloof in.

In het artikel werkt Dijsselbloem de taboes verder uit. Zo schrijft hij over het rekening houden met de culturele achtergrond: Een Marokkaans-Nederlandse imam die als geestelijk verzorger werkt in Justitiële Jeugdinrichtingen vertelde eens hoe de macho-hiërarchie en bijbehorend gedrag tussen de jonge delinquenten gewoon werd voortgezet in de gevangenis. De hele destructieve groepscultuur bleef in stand. Als jongens uit een machocultuur gevoelig zijn voor een gedisciplineerde strenge aanpak, zoals hij stelde, dan moeten we die inzetten. Deze maand is een wetsvoorstel aan de orde in de Kamer dat dat soort maatwerk in ieder geval mogelijk maakt. Daar hoort wat mij betreft bijvoorbeeld ook bij dat de instellingskledij weer wordt ingevoerd. Ontneem de jongens hun bling bling en hun dure merkkleding, als onderdeel van het doorbreken van de groepsdwang.

En over het aanpakken van de ghettocultuur in achterwijken: Ten derde moeten we de komende jaren radicaal de gettovorming aanpakken. Herstel het gezag door in deze gebieden een zero-tolerance in te voeren. Ontneem criminele winsten, dure scooters, autos en sieraden wanneer de machos niet kunnen aantonen hoe ze aan het geld kwamen. Laat de jonge boefjes zien dat de grotere criminelen er niet mee weg komen. Hoofddoel is hier: geef de wijken terug aan de bewoners die er wat van willen maken.

Het volledige artikel is te lezen in onze digitale bibliotheek.