Time : 11:55:22
Date : 19 April 2007
Sender Name: Fedichem

De nieuwe ecotaks op 'wegwerpartikelen': een discriminatie op basis van vooroordelen

Brussel, 19 april 2007 - De kunststofindustrie steunt een meer duurzaam gebruik van haar producten. Een ecotaks is overbodig wanneer vrijwillig initiatief een vergelijkbaar resultaat geeft. Geen ecotaks op basis van vooroordelen a.u.b.: artikelen van kunststof zijn niet meer milieubelastend dan gelijkaardige artikelen gemaakt van andere materialen.

De kunststofindustrie onderschrijft de doelstelling van de overheid om het duurzame gebruik van producten te bevorderen. Een herbruikbare draagtas is inderdaad minder milieubelastend dan de zgn. 'wegwerpzakjes', hoewel zij meestal hergebruikt worden als afvalzakjes in de keuken. Het is wellicht aan te bevelen om de boterhammen van schoolgaande kinderen te verpakken in een lunchbox in plaats van versheidfolie of geparaffineerd papier. En voor dagelijks gebruik in familieverband is eenmalig bestek ongetwijfeld een dure en verspillende keuze.

Maar is voor een meer duurzaam gebruik van deze artikelen een ecotaks werkelijk het meest geschikte instrument? Een ecotaks creëert bijkomende kosten, niet alleen voor de consument, maar ook voor de handelaars en voor de fiscale administratie. De kunststofindustrie betwijfelt bijvoorbeeld het nut van een ecotaks om het gebruik van eenmalige draagtassen af te remmen, wanneer de distributiesector al het bewijs heeft geleverd op 2 jaar tijd het gebruik hiervan met 40% te hebben verminderd en zich ertoe engageert dit programma verder te zetten. Ook de fabrikanten van versheidfolie hebben de milieukost van hun product met 25% verminderd door de dikte te reduceren van 12 naar 9 micron: de milieukost van een folie die slechts 9/1000 van een millimeter dik is, is toch werkelijk zeer klein. Is er hier niet sprake van overregulering en wat met de mooie intenties van administratieve vereenvoudiging?

De kunststofindustrie verwondert er zich over dat uitsluitend eenmalige artikelen van kunststof, en in mindere mate aluminium, worden geviseerd, terwijl dezelfde artikelen gemaakt van andere materialen buiten schot blijven. De geloofwaardigheid van 'groene fiscaliteit' is niet gebaat met discriminatie van materialen op basis van vooroordelen. Federplast.be verwijst naar een recente vergelijkende studie van eenmalige en meermalige draagtassen op de website van ADEME, Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie, de tegenhanger in Frankrijk van onze OVAM: www.ademe.fr/htdocs/actualite/rapport_carrefour_post_revue_critique_v 4.pdf

De conclusies op pagina 52 spreken voor zich zelf:
- De herbruikbare draagtas is milieuvriendelijker dan de eenmalige draagtas, bij meer dan 4x hergebruik.

- De milieukost van een eenmalige plastic draagtas is, dank zij het lichte gewicht, vergelijkbaar met die van een papieren zak: "Le sac PE jetable se situe donc plutôt mieux que les sacs papier et biodégradable sur la plupart des indicateurs, sauf pour la pollution photochimique et le risque par abandon qui est la principale faiblesse de ce sac."

Voor meer inlichtingen
Geert Scheys
02-238 97 39 of 0496-59 36 34
gscheys@fedichem.be

Bruno Philippe
02-238 98 04 of 0496-59 36 32
bphilippe@fedichem.be