Nederlandse Vereniging van Journalisten

Aan de NVJ leden werkzaam bij PCM Uitgevers

Amsterdam, 17 april 2007

Geachte collegae,

Vorige week hebben wij met de Raad van Bestuur/Bert Groenewegen gesproken over de eerstvolgende stap in een mogelijke enquête procedure.

Wij zullen vanaf volgende week starten met een eerste verkenning/inzage in het financiële beleid van PCM. Deze zg. quick scan is gericht op de juistheid van bepaalde cijfers/posten in de jaarrekening in relatie tot genomen besluiten. Er zal vooral ook uit moeten blijken of APAX op marktconforme wijze te werk is gegaan. Deze stap is een noodzakelijke stap in zo'n eventuele enquete procedure.

Uit het vooronderzoek zal moeten blijken of er bij ons -onderbouwde- twijfel ontstaat over het gevoerde beleid. Als dat blijkt kan de Ondernemingskamer gevraagd worden een onderzoek te starten. Als dat niet het geval is, is een gang naar de Ondernemingskamer niet zinvol.

We hebben in het gesprek de voorwaarden voor zo'n eerste verkenning met de Raad van Bestuur besproken: het bedrijf dient de onderzoekers alle informatie te geven die zij van belang vinden en er moeten gesprekken plaatsvinden met diegenen die zij van belang achten. De medewerking dient zowel betrekking te hebben op de PCM Holding als op de Stichtingen, in hun hoedanigheid van aandeelhouder.

Het is de bedoeling dat het (voor)onderzoek in mei afgerond moet zijn. Een stuurgroep zal worden samengesteld, waarbij de NVJ ook iemand van de redactieraden zal vragen zitting te nemen. De conclusies van het onderzoek zullen met alle NVJ leden besproken worden. We gaan er van uit dat het onderzoek uiterlijk eind mei afgerond is.

Het leek ons goed om u hiervan op de hoogte te brengen.

Met vriendelijke groet,

Bianca Rootsaert, Secretaris Dagblad
Thomas Bruning, Algemeen Secretaris