Ingezonden persbericht


Ben & Jerry's Climate Change College op weg naar de Noordpool

19 april 2007

Vandaag start de Arctische reis van het Ben & Jerry's Climate Change College. Dit is een initiatief van de Nederlandse poolreiziger Marc Cornelissen, het Wereld Natuur Fonds en ijsfabrikant Ben & Jerry's en biedt een selecte groep jonge volwassenen een parttime opleiding tot klimaatambassadeur. Zes deelnemers uit Engeland, Ierland, Duitsland en Nederland hebben zich gekwalificeerd op basis van hun motivatie en plannen om binnen hun eigen omgeving de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. Daarvoor hebben zij uiteenlopende campagne ideeën ontwikkeld. Aan de hand van e-learning modules, workshops, lezingen, coaching en begeleiding worden de deelnemers klaargestoomd om hun eigen klimaatcampagnes verder te ontwikkelen en te lanceren. Hoogtepunt van deze bijzondere opleiding is een bezoek aan het noordpoolgebied waar klimaatverandering nu al grote invloed heeft op mens en natuur.

Het College start vandaag in Rotterdam met lezingen en workshops. Morgenochtend vertrekken de deelnemers vanuit Nederland naar Spitsbergen. Van 20 april tot 3 mei zijn de deelnemers daar om (veld)colleges te volgen en onderzoek te doen op de Arctische Oceaan. In die periode zal 3FM DJ Michiel Veenstra (NPS) als extra deelnemer namens de HIER campagne bij het college te gast zijn. Vanuit Spitsbergen zal hij een week lang zijn radioprogramma live uitzenden onder de naam 'Noordpool FM'. Ook zal hij met de studenten meereizen richting geografische Noordpool.

Uitdagend en veelzijdig programma
Het Collegeprogramma is veelzijdig en uitdagend. Zo vertellen wetenschappers ter plekke over de gevolgen van de opwarming van de aarde op het ijs van de Noordpool, het leefgebied van de ijsberen. Ook de invloed die klimaatverandering nu al heeft op Arctische bevolkingsgroepen wordt besproken met een vertegenwoordigster van de Sami gemeenschap. De Nederlandse paleontoloog Appy Sluijs zal in Spitsbergen uitleggen waarom de Noordpool 55 miljoen jaar geleden 10° C warmer was dan tot voor kort werd verondersteld. Deze natuurlijke variatie geeft weinig reden tot geruststelling. Recent onderzoek toont aan dat wij op dit moment vergelijkbare condities creëren waardoor een dergelijk extreme temperatuurstijging destijds heeft plaatsgevonden. De voor een deel onvermijdelijke veranderingen in het Arctisch gebied maken dat er ook aandacht besteedt wordt aan het belang van internationale samenwerking waarbij het verantwoorde beheer van nieuwe visgronden, vaarroutes en olie en gasvelden op de agenda staat. De studenten zullen hun belevingen delen op de website www.climatechangecollege.org en aan de hand van interviews met aanwezige media.

Poolreiziger Marc Cornelissen zal parallel aan het programma op Spitsbergen met twee studenten op de Arctische Oceaan onderzoek doen naar de sneeuw- en ijslaag. Daar plaatsen zij ook een uniek weerstation dat in de komende maanden gegevens zal terugsturen per satelliet.

Aandacht voor de jonge generatie
Het Ben & Jerry's Climate Change College richt zich bewust op de jonge generatie tussen de 18 en 30 jaar omdat die onvoldoende betrokken wordt bij het vinden en doorvoeren van maatregelen tegen de opwarming van de aarde. In 2005 werd het project in Nederland en Engeland gelanceerd. In de tweede editie (2006-2007) van het College zal het project haar activiteiten sterk uitbreiden in het kader van het Internationale Polaire Jaar. In Spitsbergen zullen de studenten namelijk ook informatie verzamelen voor een educatief platform voor scholieren van het primair onderwijs. In het Internationale Polaire Jaar wil het College haar ervaringen en kennis ook met deze doelgroep delen. Daarbij vormt een educatieve website de basis. Op deze website kunnen jongeren informatie vinden over de poolgebieden, de activiteiten van (Nederlandse) wetenschappers, de invloed van klimaatverandering op de poolgebieden en manieren waarop mensen zelf de uitstoot van broeikasgassen kunnen terugdringen. De website zal door het College geactiveerd worden vanuit Spitsbergen.

-------------------------------------meer informatie voor de pers------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De deelnemers van het Ben & Jerry's Climate Change College zijn in staat interviews te geven en hoogwaardig foto en videomateriaal te versturen via een breedbandverbinding. Indien u hier interesse in heeft of meer informatie wenst kunt u contact opnemen met Michel Schuurman: 06-54248818, info@incipit.nl.

Zie ook: www.climatechangecollege.org, www.benjerry.nl of www.wnf.nl