CDA

ta.JPG&tabid=157&mid=1006] 19 april 2007 - Persbericht - Actiepunten CDA Zuid-Holland herkenbaar in coalitieakkoord

Cruciale actiepunten in het CDA-verkiezingsprogramma "Vertrouwen in Zuid-Holland, vertrouwen in elkaar" hebben in het woensdagmiddag 17 april door CDA-lijsttrekker en informateur Asje van Dijk op een drukbezochte persconferentie in het Provinciehuis in Den Haag gepresenteerde coalitieakkoord - met als titel "Duurzaam denken, dynamisch doen" - een herkenbare plaats gekregen.

Een week eerder dan verwacht konden de onderhandelaars Asje van Dijk (CDA), Eric van Heijningen (VVD), Martin Huls (PvdA) en Andries van Dijk (CU/SGP) met enige trots namens hun fracties de hoofdopgaven voor Zuid-Holland in de komende vier jaar toelichten.

Van Dijk sprak over een prachtig akkoord met veel élan en ambitie. De vier hoofdthemaâs in het akkoord hebben betrekking op:
* een gezonde, veilige en aantrekkelijke leefomgeving
* integrale bereikbaarheid

* duurzame economische ontwikkeling

* maatschappelijke participatie

Duurzaamheidsoffensief

Het CDA vindt het een winstpunt dat de inhoud van haar tijdens de verkiezingscampagne gepresenteerde Duurzaamheidsmanifest herkenbaar is teruggekomen in het coalitieakkoord. 'Een speerpunt dat hoge prioriteit heeft bij al die mensen en organisaties die we op onze ruim 80 werkbezoeken hebben gesproken', aldus lijsttrekker en informateur Asje van Dijk.

Het nieuwe provinciebestuur wil met een duurzaamheidsoffensief (één van de vijf) waarvoor 70 miljoen euro beschikbaar is keuzes maken die komende generaties écht perspectief bieden op een schonere leefomgeving. In het akkoord staat ook een duidelijke taakstelling voor de eigen provinciale organisatie die is gericht op het gebruiken van alternatieve energiebronnen.

Andere offensieven

In de door het CDA tijdens de verkiezingscampagne sterk bepleite model van de "Doe-provincie Zuid-Holland" zijn ook offensieven op het terrein van groenvoorzieningen (385 miljoen euro), bereikbaarheid (922 miljoen euro), economie en werkgelegenheid (140 miljoen euro) en jeugdzorg (75 miljoen euro) deel uit van het akkoord.

Overigens zit hier vanwege het grote investeringsprogramma van de coalitiepartijen wel een prijskaartje aan vast in de vorm van hogere opcenten op de motorrijtuigenbelasting. De coalitie verwacht dat hiervoor draagvlak aanwezig is, gelet op de knelpunten waar velen in woon- en werksituaties nu veel nadeel van ondervinden.

Van Dijk: 'Niet voor niets is tijdens de vele bijeenkomsten en werkbezoeken de slogan "Beter vijf zaken goed, dan tien zaken half" gecommuniceerd. Zo komt er komt veel geld beschikbaar voor de aanleg van wegen en openbaar vervoerprojecten in Zuid-Holland. De provincie wil ook vaart maken met gebiedsontwikkelingen als de Zuidplaspolder en de As Leiden-Katwijk. Daar maak ik mij hard voor.'

Samenwerking op Randstadniveau

Het nieuwe provinciebestuur wil op Randstadniveau intensief samenwerken als dat nodig is om problemen in deze regio op te lossen. Het CDA heeft de coalitiegenoten ervan kunnen overtuigen dat in navolging van de opvatting van de regeringscoalitie één mammoet-randstadprovincie niet nodig is.

Een scherpe lijn is getrokken tussen de verantwoordelijkheden van de provincie en van gemeenten. Uitgangspunt is hier: decentraal wat decentraal kan. Het nieuwe provinciebestuur wil af van onnodige betutteling van gemeenten en kiest voor een duidelijke en daadkrachtige sturingsfilosofie. 'Als de provincie een keuze heeft gemaakt, dan moet ze ook de nodige instrumenten inzetten om tot daadwerkelijke uitvoering te komen. Burgers en bedrijven hebben behoefte aan een overheid die gemaakte keuzes nakomt, zonodig met doorzettingsmacht', aldus Van Dijk.

Uitvoeringsprogrammaâs

De coalitiefracties van CDA, VVD, PvdA en CU/SGP willen dat het nieuwe College van GS het akkoord gaat uitwerken in uitvoeringsprogrammaâs met een duidelijke tijdfasering. Informateur Asje van Dijk: 'Op ons rust de plicht om de komende vier jaar flink aan de slag te gaan. De huidige en toekomstige inwoners moeten aangenaam kunnen wonen, werken en leven in Zuid-Holland.'

Aan het einde van de persbijeenkomst konden de zeven kandidaat-gedeputeerden die deel gaan uitmaken van het nieuwe College van GS zich kort presenteren. CDA Zuid-Holland heeft Asje van Dijk (Sassenheim) en Manita Koop (Delft) voorgedragen. Op 25 april nemen Provinciale Staten een besluit over de samenstelling en portefeuilles van het nieuwe College van GS voor de periode 2007-2011.

Meer informatie over het coalitieakkoord (dit kan ook worden gedownload) op de website van de provincie Zuid-Holland: www.zuid-holland.nl.