Nederlandse Vereniging van Journalisten

Aan de NVJ leden werkzaam bij Wegener

Amsterdam, 19 april 2007

Beste collegae,

Zoals wij 28 maart jl. aankondigden vond vorige week, 11 april jl. een gesprek plaats met de voorzitter van de Raad van Bestuur Wegener, de heer Jan Houwert , over de geruchten dat Wegener overgenomen zou worden door Mecom, de Britse investeerder die in Europa krantenbedrijven onder de Mecom vlag brengt.

Wij hebben gezamenlijk van gedachten gewisseld over Mecom als een partij die geïnteresseerd zou zijn in Wegener. Wegener gaf aan weliswaar in gesprek te zijn met Mecom, maar dat het onduidelijk was of er ook daadwerkelijk een overeenkomst zou komen. Omdat Wegener een beursgenoteerd fonds is, kon de directie geen openheid van zaken geven over het proces.

We kunnen er dus weinig over melden. Omdat er toch veel vragen zijn bij onze achterban hebben we besloten om de meest gestelde vragen zo goed mogelijk, vanuit onze huidige kennis, te beantwoorden. Bijgaand treft u dan ook een korte analyse aan voor het geval dat.

We hopen u hiermee - voorlopig - van dienst te zijn en zullen de ontwikkelingen uiteraard volgen.

Met vriendelijke groet,

Bianca Rootsaert
secretaris NVJ

MECOM/WEGENER
NVJ/BR/19 APRIL 2007

Wie/wat is Mecom en wat wil Mecom?
Mecom is een Britse investeringsmaatschappij die zich op dit moment met name richt op de overname van (regionale) krantenbedrijven in Europa. Door haar beursnotering lijkt Mecom gericht te zijn op het behalen van rendementen op de middenlange en lange termijn. Een rendementsdoelstelling van tussen de 15% en 20% wordt de aandeelhouders van het beursgenoteerde (Londen) Mecom beloofd. Mecom heeft een jaaromzet van iets meer dan 1 miljard euro.

Is Mecom een mediabedrijf?
Mecom zegt in haar eigen communicatie www.mecom.co.uk dat ze een mediabedrijf is met name gericht op (lokale) dagbladen. Mecom heeft geen ambities in het verwerven van belangen in televisie/radio of multimedia bedrijven, voor zover wij kunnen zien. Mecom is opgericht om een goed rendement te behalen en doet dat via krantenbedrijven omdat daar in hun inschatting via schaalgrootte, synergie etc. bezuinigingen te halen zijn en dus extra rendement. Mecom is een investeerder die zich gedraagt als een mediabedrijf. Wegener zien wij overigens wel als een mediabedrijf, dat is destijds opgericht omdat de familie Houwert kranten wilde uitgeven.

Is Mecom te vergelijken met een partij als APAX?
Naar aanleiding van de berichten rondom PCM is dat een vraag die gesteld moet worden. Het is niet zo eenvoudig om daar een antwoord op te geven. Het verschil is dat APAX zich in haar overeenkomsten op de korte termijn of op van tevoren vastgestelde exit strategieën richt. Mecom sluit dit soort deals (Orcla/MGL) op dit moment niet en richt zich op de middenlange termijn. Met MGL is overeengekomen dat ze 6 a 7 jaar zullen participeren. In de wereld van private equity kunnen strategieën echter snel wijzigen en heeft een kleine groep van aandeelhouders met een relatief groot aandelenpakket veel te zeggen.

Is een vergelijking met HAL (investeringsmaatschappij die aandelen heeft in Het Financieel Dagblad) dan dus beter op zijn plaats? Deze richt zich meer op de lange termijn, waarde creatie bedrijf. Voor HAL is rendement behalen uiteraard de doelstelling, maar in de praktijk is HAL geduldig gebleken toen in 2002 de recessie ook zn weerslag had op Het Financieel Dagblad waardoor rendementen onder druk kwamen te staan. Dat had wel als gevolg dat ook bij het FD er bezuinigd moest worden, maar zover de NVJ heeft begrepen heeft HAL niet het onderste uit de kan willen halen. Ze hebben tijdelijk genoegen genomen met een minder rendement. Op dit moment is HAL nog steeds aandeelhouder in het FD. HAL zegde bij het aantreden toe om ten minste 10 jaar aandeelhouder te blijven. Het voordeel van HAL is voorts dat het een Nederlands bedrijf is met -blijkbaar- gevoel voor het feit dat journalistiek in onze samenleving een belangrijke rol speelt. Bij het FD speelt verder een rol dat er ook andere aandeelhouders bij betrokken zijn met wortels in het krantenbedrijf, Sijthoff, en dat ook deze aandeelhouder aangaf tenminste 10 jaar te willen investeren in het FD. Of Mecom meer op HAL lijkt dan op APAX zal moeten blijken uit de afspraken.

Wat doet Mecom in Limburg?
Volgens de NVJ moet Mecom dus gezien worden als een investeringsmaatschappij die kansen ziet om een rendement te behalen van tussen de 15% en 20% door lokale dagbladbedrijven beter te laten renderen. Dat zal kunnen gebeuren door kostenbesparing, synergie, benchmarking etc. Reorganisaties, het verdwijnen van FTE's liggen in dat scenario voor de hand.
Bij MGL is men op dit moment bezig met een bezuinigingsoperatie. Ongeveer 20 FTE verdwijnen op de redactie. Overigens heeft MGL op dit moment een rendement dat ver boven de 20% ligt (!).

Of Mecom de ambitie heeft om te investeren in de krantenbedrijven gericht op waardecreatie is de vraag. Bij MGL wordt op dit moment geïnvesteerd in een nieuwe vormgeving van de krant. De redactie wil ook graag investeren in internet (de toekomst van de regionale journalistiek ligt ook in internet!), maar tot nu toe zijn er nog geen concrete toezeggingen gedaan. Bij de bieding op MGL, de Limburgse kranten een jaar geleden door Mecom werd met name het aspect benadrukt van de voordelen die het samenbrengen van veel krantenbedrijven zou hebben richting adverteerders. Hierdoor zou een groep van adverteerders ontstaan die anders niet in regionale kranten zou willen adverteren, te denken valt aan grote multinationals. Dat concept lijkt Mecom alweer verlaten te hebben.

Waarom zou je een financiële partij in je bedrijf binnenlaten? Voor alle partijen geldt, strategisch of financieel: ze willen geld verdienen. Alleen is er een verschil tussen geld willen verdienen, veel geld willen verdienen of heel veel geld willen verdienen. Hiertoe hanteren deze partijen uiteenlopende technieken: op korte termijn saneren, opknippen en doorverkopen en anderszins investeren of waarde toevoegen aan de onderneming met de optie om als aandeelhouder actief te blijven of op de middellange termijn hun aandeel te verkopen. Maar hoe weet je nu van te voren om wat het de partij die je binnenhaalt te doen is. Dat weet je een beetje door te kijken wat ze hebben gedaan, te geloven wat ze zeggen te gaan doen maar vooral door goede afspraken op papier te zetten. Afspraken gericht op de lange termijn. Afspraken die losgekoppeld kunnen worden van de hoogte van te behalen rendementen. Maar dan nog. Zeker weet je het nooit.

Welke rol spelen de huidige aandeelhouders?
Wegener is een beursgenoteerd bedrijf. Een groot pakket aandelen was in handen van een kleine groep; Telegraaf, de familie Houwert, Amerikaanse financiers. Telegraaf heeft inmiddels z'n aandelen verkocht aan Mecom. Belangrijk bij een eventuele overname door Mecom is de prijs die betaald gaat worden aan de aandeelhouders. De aandeelhouders zijn gebaat bij een hoge prijs. Tegelijkertijd zal die prijs altijd terugverdiend moeten worden door Mecom. Hoe hoger de prijs, des te groter het gevaar voor bezuinigingen.

Waar moet je ondermeer op letten bij een eventuele overname? Dat huidige arbeidsvoorwaarden worden gerespecteerd voor een lange termijn en dat CAO's worden toegepast. Volgens de werkwijze van Mecom zal het waarschijnlijk geen overgang van onderneming betreffen zoals bijvoorbeeld destijds VNU naar Wegener. MGL bleef een eigen werkmaatschappij, maar wel onder de vlag van Mecom.
Hoe wordt de corporate governance geregeld? Rol huidige OR binnen Mecom is een onderwerp van discussie. Verder is de positie van Wegener binnen Mecom een belangrijk aandachtspunt.
Als ze al zouden worden toegevoegd aan de Mecom ketting zouden ze het bedrijf zijn met de meeste omzet binnen Mecom. Maar als er over een jaar andere overnames plaatsvinden van andere bedrijven in bv. Zuid Europa kan dat zo weer anders zijn. Welke rol speelt Wegener dan binnen Mecom? Dan komt ook de vraag op hoe de corporate governance geregeld moet worden. Een lange termijn participatie is beter dan een middenlange of korte termijn belang.
Het afspreken van geoormerkte budgetten voor innovatie in (journalistieke) producten en projecten die los van te behalen rendementen geïnvesteerd zullen worden.

Waarborgen journalistiek bij een eventuele overname De NVJ zal via de Ondernemingsraad waarborgen eisen voor de continuïteit van kranten voor de lange termijn. Naast de invulling van de sociale aspecten vraagt de NVJ garanties voor de handhaving van de journalistieke kwaliteit.
Af te dwingen Investeringen in nieuwe journalistieke producten en projecten (dat levert ook altijd weer arbeidsplaatsen op, ook niet-journalistieke) zouden moeten worden afgesproken. Overigens zijn wij van mening dat investeren in journalistiek ook alles te maken heeft met het aantal journalisten. En dat is niet alleen onze mening, dat is aantoonbaar ook zo. Hoe minder journalisten des te minder uniek nieuws gecreëerd kan worden en des te meer verschraling van het unieke en onderscheidende nieuwsaanbod dreigt. Ons inziens zouden er dan ook formatiegaranties moeten worden afgesproken gericht op het in stand houden van een goede regionale krant. Redactieraden en hoofdredacties zullen dit in overleg met de ondernemingsraden moeten proberen af te dwingen.