Gemeente Bernheze


Luxeverzuim in meivakantie niet toegestaan

De mei-vakantie is in ons arrondissement niet op alle scholen op dezelfde wijze ingevuld. Er zijn scholen die twee weken aansluitend vakantie hebben, er zijn er ook waar het twee `losse' weken zijn, al dan niet met overlap in de andere (twee-weekse) vakantie. Dit betekent dat ouders met kinderen op verschillende scholen in de maand mei zeer uiteenlopende vakantieperiodes kunnen hebben.

Het gerucht heeft geklonken dat vanuit scholen naar ouders een signaal zou zijn uitgegaan dat `er wel een mouw aan te passen is' als de vakanties van kinderen uit één gezin te veel uit elkaar liggen en vakantieplannen daardoor worden doorkruist.
Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat toestemming wordt gegeven voor het `thuis houden' van kinderen buiten de vakantie om, met een beroep op die uiteenlopende vakantieplanning.

Overleg tussen de jeugdofficieren in het arrondissement 's-Hertogenbosch heeft er toe geleid dat ten aanzien van de mei-vakantie de naleving van de Leerplichtwet wordt gehandhaafd op de gebruikelijke wijze. Luxeverzuim betekent zodoende melding aan de leerplichtambtenaar en in beginsel vervolging door het O.M..