Dienstenbond CNV

Nieuws

CNV Dienstenbond bereikt principe-akkoord CAO Verzekeringen

19 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo

Door: n.poelgeest

CNV Dienstenbond heeft op dinsdag 17 april 2007 een principe-akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de Verzekeringsbedrijven. De CAO heeft een looptijd van 2,5 jaar en gaat 1 juni 2007 in. Er is een totale loonsverhoging afgesproken van 7,5%.

De belangrijkste afspraken zijn:

Salaris
§ De op 31 mei 2007 geldende salarissen en salarisschalen worden per 1 juni 2007 structureel verhoogd met 3%
§ De op 31 mei 2008 geldende salarissen en salarisschalen worden per 1 juni 2008 structureel verhoogd met 3%
§ De op 31 mei 2009 geldende salarissen en salarisschalen worden per 1 juni 2009 structureel verhoogd met 1,5%

Tevens ontvangen medewerkers die op 1 juni 2007 in dienst zijn een eenmalige uitkering van 300,--

Pensioen
De regeling eigen bijdrage werknemer, artikel 8.2 binnendienst en buitendienst vervalt en wordt vervangen door het volgende: § De vaste eigen bijdrage voor iedere werknemer wordt verlaagd naar 6% van de pensioengrondslag in plaats van 6,66%
(zowel voor medewerkers die voor 1 december 2003 in dienst waren als de mensen die daarvoor in dienst waren)
§ Voor de medewerkers die voor 1 december 2003 in dienst waren is een vereenvoudigde ingroeiregeling afgesproken om tot de 6% te komen. Per
1 juni van 2007 en 2008 groeit de medewerker met 1% van de pensioengrondslag in. Hiermee is de mogelijke ingroei van de helft van de loonsverhoging niet meer aan de orde.
§ Met de vaststelling op 6% maximale eigen bijdrage en de langere ingroei tot deze bijdrage,is de 20% norm en de maximale norm van 1/3 werknemersbijdrage komen te vervallen.
Hiermee komt een einde aan de zeer ingewikkelde methodiek en ondoorzichtige berekening die voortvloeide uit de vorige CAO. De regeling is sterk vereenvoudigd.

Uiteraard zijn de afspraken rondom pensioenen en de loonsverhoging de voornaamste. Maar wij hebben daarnaast ook nog afspraken gemaakt over: § Inzetbaarheid en levensfasegericht personeelsbeleid De werkgroep die hiervoor in het leven is geroepen gaat met zijn werk door.
§ Arbo
De protocolafspraak over Arbo zal worden gecontinueerd. § Internationale collegialiteit
Werkgevers zullen een bijdrage leveren aan internationale collegialiteit.

De volledige tekst van het principe-akkoord kunt u onderaan dit bericht als bijlage (pdf) nalezen.

Met dit pakket is tegemoet gekomen aan bijna alle voorstellen uit onze inzetbrief. Dat is dan ook de reden dat we dit principe-akkoord met een positief advies aan u voorleggen. U kunt uw stem uitbrengen via bijgaand reactieformulier of door een e-mail te sturen naar uw bestuurder, Neoletta Poelgeest, n.poelgeest@remove-this.cnvdibo.nl
* Bijlage (pdf)