Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 19 april 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk DGP/WV/U.07.00738 - Onderwerp
Vragen van het lid Roemer (SP) over het opkopen van rijexamens

Geachte voorzitter,

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen die zijn gesteld door het lid Roemer over het opkopen van rijexamens bij het CBR.


1. Wat is uw mening over het bericht dat enkele rijschoolhouders erg veel rijexamens bij het CBR inkopen om deze door te verkopen met winst? 1)


1. Het inkopen c.q reserveren van rijexamens om deze door te verkopen met winst is niet toegestaan. Dit is de strekking van de inschrijvingsovereenkomst die de rijscholen met het CBR hebben afgesloten.


2. Waarom is het mogelijk voor rijschoolhouders om erg veel rijexamens op te kopen? Vindt u dit wenselijk?


2. Het CBR reserveringsysteem is bedoeld om rijscholen gelegenheid te bieden examens te reserveren teneinde voor de kandidaten een optimale aansluiting van de opleiding aan het examen te kunnen garanderen. Rijscholen kunnen, zolang zij aan hun betalingsverplichting voldoen, rijexamens reserveren. Bovenmatig reserveren is derhalve mogelijk, maar niet wenselijk.


3. Bent u bereid maatregelen te nemen zodat voorkomen kan worden dat misbruik gemaakt kan worden van de schaarste aan rijexamens? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen? Zo neen, waarom niet? Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

DGP/WV/U.07.00738

3. Er zijn maatregelen genomen door het CBR. Het CBR ziet er op toe dat rijscholen niet onevenredig veel examens reserveren. Dit betekent dat de omvang van de gereserveerde rijexamens in overeenstemming moet zijn met de omvang van de rijschool. Zodra hierin grote afwijkingen worden geconstateerd, wordt de rijschool hierop aangesproken. Indien vervolgens het reserveringsgedrag niet wordt aangepast, vordert het CBR examencapaciteit terug en maakt deze weer vrij beschikbaar. Daartoe is recentelijk bij een aantal rijscholen in Amsterdam overgegaan. Rijscholen die persisteren in het overtreden van de inschrijvingsovereenkomst worden door het CBR uitgeschreven waardoor zij niet langer van de reserveringsfaciliteit gebruik kunnen maken.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings.


1) www.at5.nl, 26 maart 2007

---