Nationaal Comité 4 en 5 mei


PERSBERICHT
Amsterdam, 19 april 2007

Minister Ter Horst in debat met jongeren over vrijheid en veiligheid: "Je mag zeggen wat je wil, maar wel met respect"

Uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2007 blijkt dat Nederlanders veiligheid belangrijker vinden dan vrijheid. Maar wat als jouw telefoon wordt afgeluisterd en al jouw e-mails worden meegelezen? Guusje ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ging hierover in debat met leerlingen van het ROC Midden-Nederland.

Allerlei maatregelen om de veiligheid te vergroten beperken de privacy. Bijvoorbeeld de identificatieplicht en het bewaren van internet- en telefoonverkeer van burgers. Minister Ter Horst vroeg wat de leerlingen van het ROC Midden-Nederland hiervan vinden.

"Veiligheid is belangrijk, maar het wordt eng als jij in je eigen huis doorgelicht wordt", lijkt de conclusie van de leerlingen. "Je kan best een deel van jouw vrijheid opgeven voor veiligheid. Zolang jij je aan de wet houdt, hoef je je geen zorgen te maken." Toch zijn er enkele zorgen. Want wat doet de overheid met jouw persoonlijke gegevens?

Veiligheid voorop
De meningen van de leerlingen van het ROC sluiten veelal aan bij het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2007. Zo blijk dat de helft van de Nederlanders het niet erg vindt als alle telefoongesprekken worden afgeluisterd. Zelfs 55% gaat ermee akkoord als persoonlijke e-mails en alle internetverkeer worden bekeken. Veel mensen zijn bereid een deel van hun vrijheid op te geven voor veiligheid. Zo vindt een ruime meerderheid van de ondervraagden cameratoezicht op openbare plekken, preventief fouilleren en het afnemen van ieders dna-profiel aanvaardbare maatregelen tegen terrorisme.

Verder blijkt uit het onderzoek dat men zeer bezorgd is over onze veiligheid: drie van de vier onderwerpen waar men zich de meeste zorgen over maakt, hebben te maken met veiligheid. Daarnaast vindt bijna 40% van de bevolking dat je in Nederland niet altijd voor je eigen mening kunt uitkomen. De aanwezige leerlingen bleken hier geen problemen mee te hebben. Zij lieten hun eigen mening duidelijk horen. Minister Ter Horst: "Als alle mensen in Nederland zo zouden praten over dit soort moeilijke onderwerpen, dan komt het wel goed."

Het jongerendebat met minister Ter Horst is de aftrap van een voorbereiding op de 5 mei. Dan zullen op alle 13 bevrijdingsfestivals debatten over vrijheid, grondrechten en veiligheid plaatsvinden. Op scholen in het hele land worden komende weken voorbereidende debatten georganiseerd.


Noot voor de redactie,