FNV

FNV-tussenbalans cao-seizoen: bonden verzilveren looneis van bijna 3%

In vrijwel alle toonaangevende cao's slagen FNV-bonden erin de looneis van 3% zo goed als te realiseren. Minder soepel loopt het bij de onderhandelingen als het gaat over secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals employability en scholing. Ook het aantal afgesloten cao's loopt nog niet echt storm. Dat blijkt uit de cao-tussenbalans die de vakcentrale FNV vandaag presenteert.

Tot nu toe zijn er 81 cao's afgesloten die betrekking hebben op 613.000 werknemers. Voor dit jaar moet er nog over 443 cao's (2,7 miljoen werknemers) onderhandeld worden. Voorlopige uitkomst daarvan op basis van de zogeheten coordinatie-cao's (meer dan 2000 werknemers en gerekend over 12 maanden ) is een gemiddelde loonstijging van 2,8%. In dat cijfer is de cao Rijksambtenaren nog niet meegerekend.

Cao-coördinator Wilna Wind: "Op basis van deze voorlopige rapportage constateren we dat het qua loon lekker loopt. Mogelijk dat de discussie rond de topinkomens daar een rol bij speelt. Ook in de sfeer van de eenmalige beloningen die bovenop de structurele loonsverhoging komen ben ik redelijk tevreden."

Minder ingenomen is Wind met de onderhandelingsresultaten op het vlak van de secundaire arbeidsvoorwaarden: "Afspraken over scholing en loopbaanbeleid hebben we nog nauwelijks gemaakt. Misschien moeten onze onderhandelaars daar maar een schepje bovenop doen. En misschien moeten werkgevers vanuit centraal niveau meer aangespoord worden."

FNV Voorlichting/
Paulus Plas: 020 - 58 16 553

Harrie Lindelauff
FNV Voorlichting
(020) 58 16 552