FNV

FNV-experiment: Ook niet-leden in referendum over cao

FNV-bonden gaan volgend cao-seizoen experimenteren met de mogelijkheid van een raadgevend referendum over de uitkomst van cao-onderhandelingen. Het bijzondere eraan is dat zowel leden als niet-leden zo'n raadpleging kunnen aanvragen. Achterliggende gedachte van de FNV is om het draagvlak onder niet-leden voor het werk van de vakbeweging te vergroten. Maar ook ook hun betrokkenheid bij het afsluiten van een cao duidelijker te mobiliseren.

FNV en bonden kennen al jaren een brede raadpleging via onderzoek, (internet) enquêtes en opiniepeilingen. Maar die gaan dan over de inzet bij cao-onderhandelingen Nieuw is dat alle werknemers - dus ook niet-leden - zodra er een cao-uitkomst is, daar een referendum over kunnen aanvragen.

Cao-coördinator Wilna Wind van de FNV die vandaag een notitie over het experiment presenteerde: " We willen de positie van de FNV en de FNV-bonden in de onderhandelingsprocessen op centraal en decentraal niveau versterken. Uit allerlei onderzoek blijkt dat leden en niet-leden meestal niet wezenlijk van menining verschillen.Ik verwacht dat in referenda ook te zien. Maar met een referendum kun je eventuele overeenkomsten en verschillen of sluimerend ongenoegen boven water brengen en daar op inspelen. Transparantie, interactief, duidelijke spelregels, dat zijn de uitgangspunten. "

Zoals gezegd gaat het om een raadgevend referendum. Bonden die met het referendum gaan experimenteren, geven zelf aan onder welke voorwaarden zij met de uitslag van een referendum aan de slag gaan.

FNV Voorlichting/
Paulus Plas: 020 - 58 16 553

De volledige notitie over het cao-referendum staat op www/fnv.nl/actueel

Harrie Lindelauff
FNV Voorlichting
(020) 58 16 552